Policija

= 455 =

био је одговор, како је покојник намерно узео цеђ, који готово има свака кућа, да би се курталисао живота, јер му је додијао, пошто је обневидео, а у ствари он га се курталисао, подметнувши му цеђ. Истина, такву изјаву власт има да провери и да од ње отклони сваку сумњу; но шта ће бити, ако се таква изјава укућанина покојниковог ничим не може довести у сумњу 2 Биће то, да ће један злочин бити непронађен, и да бе се злочинац смејати полицији и правди, а све због једне ситнице, што се писар није послужио превозним средством, те да благовремено стигне и уђе у траг једном страшном злочину. =

Други пример. На улици се деси какав изгред, који пе узети веће размере, па ће можда бити каквог убиства или теже повреде, ако полиција не дође одмах и не угуши га. Кад би се полиција послужила превозним средством, она би била орзо на самом месту; али како немамо тих превозних средстава, онда се мора пешке, па како Бог да.

Узмимо још један пример. јави се ноћу кварту да се у каквој великој радњи, која је на крају реона кварта, појавила ватра. Увиђај, који треба да се још за време ватре учини на лицу места, од врло велике је важности. Ако полиција буде на лицу места, пре но што је пламен избио, она ће моћи констатовати на коме се месту прво сама ватра појавила, какве је боје био пламен, је ли се осећао гас или каква друга запаљива течност, која не-припада таквој радњи итд. Констатација ових околности од врло велике је важности по истрагу. Оне се до душе могу утврдити и испитом очевидаца; но то је теже, јер може бити да очевидци на њих и не обрате пажње.

Мислим, да су ова три примера довољна,-па да покажу да су београдској полицији неопходно потребна превозна средства, којима би се полиција служила у циљу да што пре стигне на лице места каквог догађаја и констатује да ли није злочин или случај, или да угуши какав изгред још у почетку његовог раз= вијања. О савршенијим превозним средствима, као што је нпр: аутомобил, за сада код нас свакојако не може бити ни речи, јер се нема кредита, те би Управа требала да се побрине ради отварања кредита из кога би се плаћала приватна кола, којима би се београдска полиција служила у напред реченом циљу.

„Сем ових превозних средстава Управа би требала да има кола за пренос криваца, већег броја: демонстраната и за пренос што већег броја полицијских органа у случају потребе; али о томе други пут. Вит. Д. Крстић