Policija

54 _

Колико је-од овако споре радње иследне власти штете за друштво и углед њен, лако је увидети.

2. У вароши П.. убијена је ту скоро једна старица. Убиство је, извршено из користољубља, али тако вешто, да се иследна власт налази пред једном великом загонетком.

Убица је тако пажљиво извршио злочин, да за собом није оставио ништа, што би иследној власти могло дати штофа за даљу истрагу.

Једино, иввесна мала околност, која би се несумњиво појачала и довела иследну власш до повољног резулшаша, пала је у очи иследној власти. Али, да би се успех постигао и кривац пронашао, потребно је, да неки од органа власти путује до изВесних места и испита извесне околности. За то треба новаца, а власт га нема на расположењу, те ће тако и ово убиство, ако се пуким случајем кривац не пронађе, постићи иста судба, као и многа друга: остаће непронађено и акта о њему отићи ће у архиву на основу 5 308 кр. поступка!

Можда ће неко рећи. да остале власти могу А да се те околности испитају и без личног удела иследникова. На ово можемо одговорити, да је то немогућно учинити, јер се тим осталим властима не може представити и сугерирати она слика и оне околности, које би требало испитати, а које једино има у глави иследник. 5

Оваквих примера има много.

Да би се избегле ове појаве, које бацају тако ружну слику на иследне полицијске власти и које чине, да се губи вера у јавну сигурност и личну безбедност, ми би предложили:

1. да се у буџет министарства унутрашњих дела унесе за идућу годину потребна сума за трошкове око проналаска злочинаца, чији би се утрошак могао надокнађивати државној каси или из имања злочинчевог, или би тај утрошак имао да надокнади, у случају да се злочинац не пронађе или да нема откуда да му се ово наплати, округ, из кога је злочинац.

2. да се, саобзиром на број злочина у појединим окрузима, ова сума новаца распореди код окружних начелстава, ида њоме рукују окружни пачелници, да би иследне полицијске власти могле брзо имати на расположењу потребан новац, за наведену сврху.

5 да истрагу по злочинима и тежим преступима могу водити само они полицијски чиновници, који имају потребних ква-