Policija

5

По програму, у трећем делу су се пси показали у служби најважнијој за полицију, у криминалној служби: при опасним краЂама, при гоњењу атентатора на полицијског чиновника, разбојништву, ратној (санитетској) служби и т. д.

Ове паметне, корисне животиње, а нарочито „Кастор“, одмах су постале љубимци београдске публике. „Кастор“ је већ био прешао у својину београдске полиције и у њега су полагане велике наде. На жалост, београдска полиција ће још подуже остати без једног тако драгоценог помагача, јер је „Кастор“ одмах после другог часа угинуо од запаљења плућа.

Ови јавни часови били су предмет пажње и многих наших колега са стране. На њима су учествовали као нани драги гости г. г. Милан. Мицлер, чувени стручни писац на полицијском пољу у Хрватској, од кога смо два најважнија дела, „О МР раКНИМ властима«“ и „О полицијским псима код истражних власти“, нарочито у своме листу говорили, управник новосадске полиције Елек Весеј са својим варошким капетаном Агостоном Цамбајером, управник земунске полиције д-р Виктор пл. Вуковић с још неколико чиновника, доста среских начелника и полицијских чиновника из унутрашњости. Очекивани су иг.г. чиновници софијске полиције, који су се извинили у последњем тренутку због избора у земљи, и г. дирекор полицијског листа из Б. Пеште, који је у своме листу пустио један врло симпатичан чланак о полицијским псима. (Он на ове часове није дошао само с тога, што су по програму г. г. немачке колеге требали да даду још један час у Пешти, али је смрт „Касторова“ све за сад покварила, те ће се у Пешти час држати на пролеће идуће године.

Немачки полицајци су очарани лепим пријемом од стране њихових српских колега. Они, или лично или преко својих старешина, упућују топла писма Уреднику нашег листа. Они су сву пажњу према себи потпуно | Пи својим солидним држањем и спремом.

Неће бити без интереса да уметнемо овде један. немачки извештај са ових часова. У званичном листу вароши Бибриха, у „Влебпећег Тасезроз!“, изашао је овај чланак:

„Као и Турска, која сад стоји у центру општег интересовања, и Србија већ неколико година ради на том да реорганише своју полицију. За узор јој служи, у главном, немачка полиција. Да би се упознао са уређењем немачке полиције, пре неких пет година био је у Немачкој српски краљевски полициј-