Policija

о _

пса, па ће овај за цело открити кривца. Ово је све чула послуга, која разуме немачки језик. Успех је био сјајан. После неколико сати, пошто су полицијски чиновници давно били у вароши, покрадене су ствари биле на свом месту. Крадљивац, као да се поплашио полицијског пса, тесе пожурио да се отараси накита.

Јаван час паса био је у суботу и-недељу, 10 и 11 септембра, у старој историјској београдској тврђави. Вође и пси радили су изврсно. Публика, које је било на хиљаде, бурним је плаузима давала одушке свом дивљењу и допадању. Овом је часу присуствовао и немачки посланик у Србији, барон Гризингер, са својом госпођом, немачки конзул др. Шибен, виши официри и чиновници, као и неки-полицијски чиновници из суседних балканских држава. Нарочито је наш посланик, који је г. Боса позвао на доручак у посланство, изразио своје велико задовољство оним што је видео и молио је да се за посланство набави добро дресиран пас за обичну потребу.

Београдска штампа је стално доносила опширне извештаје "и о предавању и о приказивању вештине наших паса; она је одала потпуно признање установи полицијских паса и препоручила је као сасвим корисну, потребну и вредну сваког подражавања. “

Нажалост, ова тако успела приказивања нису прошла без једног жалосног случаја : „Кастор“, први српски - полицијски пас, угинуо је убрзо после јавних часова, пошто је до последњег тренутка радио свом снагом. Секцијом је утврђено да је угинуо због запаљења оба плућна крила. Штету сноси српска полиција, којој је пас већ припадао. Колико је било "интересовање београдске штампе за полицијске псе, показало сеи овом приликом у исцрпним извештајима о смрти интелигентне животиње, која “је тако брзо постала популарна. Чим би се на улици показао неко од немачких полицајаца са псом, одмах би се око њих накупило "много публике, која није могла да се надиви псима. Уопште, наши чиновници су за време свог бављења у Београду, свугде наилазили на пријатељско интересовање.

У част немачких чиновника приређен је банкет, на коме су господа полицијски саветници, поменути у, почетку ових редова, који су дубоко проучили немачку и француску полицију, одушевљеним речима узносили немачку полицију, њено уређење и њене чиновнике, које су представљали својим српским колегама као узор савесности у вршењу дужности и озбиљног схватања дуж=