Policija

299 — __

После пушкарања од пола сата, одметници бацише. оружје кроз прозор и предадоше се. Одмах су обоје признали да су из Брежана, да су двајесто-годишњи робијаши у бегству и да су побегли са робије у намери да се одметну у хајдуке.

Остадоше још мало, па одметнике отераше напред — у Петровац служитељи Дона и Милоје, а за њима, после четврт сата пође и капетан и поведе собом домаћина Уроша да га почасти за овако леп дочек.

Када су служитељи Дона и Милоје са одметницима стигли до једног врбака, одметници, као по команди, нагоше бегати један лево, а дууги десно. Стари служитељи свесни своје дужности, позваше их три пута да стану, а кад ови нехтедоше стати, дигоше пушке, узеше их на око и — пуцањ, падоше оба зликовца. Један је на место убијен, а други тешко рањен издануо је после после два сата.

Рањеника пренесоше у Петровац, где га је истрежни судија одмах саслушао. Пред њим је признао бегство са робије и бегство испред спроводника.

Сутра дан су оба одметника сарањена у Ђорићевом забрану који се налази лево поред главног пута Петровац—Пожаревац. | о

Капетан је извршио своју дужност иу другом свету,. један толиц. чиновник, за овакав ревностан рад и пожртвовање несумњиво би добио награду, а Тодорић је по извршеној промени министарства доживео, да над њим отварају кривичну истрагу за убиство поштених људиг!! Велика је његова срећа, што је истражни судија, већ раније, својим решењем ослобио и Тодорића и служитеље од сваке кривичне одговорности по овом делу, иначе Тодорић би месецима испаштао у затвору, док би се оправдао. -

А. Септембра 1911. год. - Из успомена

Београд | Н. Барбуловића полиц. чинов. у пензији.

Из пубпике

· Жандарми на поретку при свечаности Код „нас се ни најмања пажња не обраћа на избор оних "жандарма, који се одређују на- поредак при каквој свечаности у престоници. Ту се не пази: какав је то жандарм, који ће пред-