Policija

600 __-_

стављати власт пред странцима; да ли је личан, отресит и интелегентан, већ се махом одређују онако на дохват: џгољави и смољави. Не гледа се ни на то: какав му је мундир, и да ли је скројен за њега. Имали смо прилике да видимо жандарме при овој последњој свечаности с кратким рукавима на мундирима тако, да им се за читаву судланицу виде голе руке. Свуда у свету за овакве свечаности бирају се најличнији жандарми, па се постављају на места, на којима су концептрисане свечаности. То чини леп утисак на странце и у опште на посматраче. Нарочито се пази и на то, да им се униформа уз тело припије.

" Ми имамо доста личних и отреситих жандарма, па није онда тешко избор учинити. [о исто важи и за позорнике, јер и њих треба постављати из редова личних и интелегентних жандарма. Овако како је данас, не ваља. Бечки и Берлински вахмани на први поглед улевају у посматрачу респект и он одиста види пред собом органе власти личне, стасите, интелигентне и спремне за. свој тежак позив. На ово треба у будуће добро пазити.

155

Интуља

Ономад је у војној болници после дугог боловања преминуо Давид Крсмановић, жандармеријски поднаредник, који у жандармерији служи од 1889. године. Још у почетку своје службе одликовао је се ревношћу и разумевањем у вршењу службе, те је из Београда слат у потере на хајдуке, а са тих лепих особина узет је доцније у службу кривичне полиције као цивилни жандарм, где је провео дванаест година. Његове способности тек су овде нашле праве примене. На органима криминалне полиције свуда у свету почива јавна сигурност. У Београду је то у толико пре, што се целисходна реорганизација полиције још никако није могла извести и што је полиција претрпана пословима, који немају никакве везе са јавном сигурношћу. Ма да у Београду сразмерно има врло много жандарма ипак они у првом реду као позорници имају да се старају о регулисању саобраћаја и реду и миру на улици. Они који се искључиво баве осигуравањем личне и имовне сигурности, то је мали број жандарма. у цивилу, који се као нижи криминални органи свуда и у све