Policija

0 | “

Књижевнотс

«

_Д-р Аугуст Вилфлинг, Административна употреба оружја јавних органа безбедности и војске с нарочитим погледом на права. Аустрије, Пруске, Средње-Немачких Држава, Енглеске, Француске и Италије, изложено упоредно правно, превео с немачког Доб. В. Бакић — 8%—280 стр.— Београд, штампарија „Доситије Обрадовић“.

Преводна књижевност је врло важна за све народе, а особито за мале, који, као наш, тек излазе из повоја културе. То нарочито важи за стручну књижевност. Наши стручни људи су својим највећим делом упућени на преводе, јер готово по свима струкама оригиналних дела има недовољно. Хаос који влада у преводној лепој књижевности, у преводној стручној књижевности да сене ретко опазити. У последње време се све пажљивије, све трезвеније приступа одабирању стручних дела, са којима треба упознати нашу публику.

Једно од ваљаних дела која се јављају у згодан час и која се морају дочекати раширених руку, јесте и овај превод г. Бакића, у коме се третира питање, које је већ увелико на дневном реду. Поводом жалосног догађаја са радником пок. Ружићем, када је један жандарм убио бегунца, и шира јавност је живо претресала питање, кад јавни органи безбедности смеју употребити оружје на служби. Полицијски органи не ретко долазе до тога да се морају упитати, кад и где смеју употребити оружје.

У овој књизи — коју препоручујемо стручним људима — писац је изложио право употребе“ оружја, како је оно -сад у разним земљама, иизнео своје мисли. Жеља му је да својим делом при_ помогне да се у научној обради административног права употребе оружје и системи државног административног права учини један корак напред, и да се за праксу правосуђа, законодавства и наредбодавства отпочне или убрза 05 неког спорног и сумњивог питања.

Ова корисна књига стаје 4 дин.

'

Белешке

Ради се на повишици плата наше жандармерије — Оно што је још давно требало да буде, изгледа као да ћесеу скоро испунити. Командант жандармерије је и последњих дана упутио преставку г.т. Мини-

стру војном и Унутрашњих дела, којом их моли да у буџету за идућу годину предвиде кредит, за повишење мизерних плата нашег жандармеријског кора. Из масе његових аргументација и општег уверења које имају