Policija

се тек види колика би велика. корист "била за ПОЛИ Ке чинов= нике, ако би се та измена остварила. Приговор, да је предлог непрактичан због тога што би полицијска униформа била једнообразна са официрском, не би био уместан, јер од тога не би било никакве стварне штете ни не„згоде ни по једну страну. Кад су могле и друге европске државе (Немачка, Аустрија и др.) још много раније акцептирати гледиште о уннформисању њихових чиновника у духу нашег предлога, зашто не би и ми могли 2 Н,

Из страних полиција

Немачка полиција

У Немачкој полицији не рукује само царство, већ поједине савезне државице. Свака од тих државица има по неколико вр«та полиције, тако на пример у Пруској имамо: жандармерију, државну полицију. Кад би сва та разноврсна полицијска тела из свију државица скупили, добили бисмо око 30—90 разних полицијских тела. Ипак се у главноме код свију тих државица могу. наћи само две главне врсте полицијске, то су: општинска и државна полиција. Тачан одношај о размери њихове величине непознат је. Од прилике цени се да у целој Немачкој долази општинска полиција на +/5, а државна само на '5 од целокупне полиције. Међутим | мишљења се разилазе у томе, која је од њих "боља у погледу организације и вршења дужности. У томе по-

гледу су становишта чисто политичке природе. Десница — кон-

зервативци теже више државној полицији, левица пак, демократи теже више комуналној-ошштинској полицији. Председници опаштина радо рукују криминалном полицијом и полицијом за чување јавне безбедности.

Као што се из овога види, у Немачкој се полиција схвата онако, како је то у рачуну којој партији, па је према томе веома тешко и дати суда о томе, која је полиција боља, општинска или државна.

Природно је, да је у Берлину највећа полиција. Берлински директор полиције заповеда над војском од 10.000 људи. Од те цифре највише их је у криминалној служби и у служби за чу-.