Policija

058

Не клоните духом, надлежни су увидели нашу тешку службу, па'и сам народ са којим имамо највише додира, који без нас неби мого бити сигуран ништа оставити у својој радњи и дому, као и путовати слободно у земљи. -

Зато ће без сумње Народни Представници са надлежним узети у обзир нашу тешку службу, и у најкраћем року побољшати наше стање, као и осигурати нашу будућност и дати нам права. "У случају и ако се не предузме и не побољша наше стање ипак останимо благодарни и верни Краљу и Отаџбини.

ја ћу навести овде како су наши другови пре неколико година на српско-турској граници, звани „Крсташи“ (буљубаше) имали по 20—924. дин. месечне плате. И то им је била и систематична плата и за исхрану и одело, па ипак су остали верни и одани Краљу и Отаџбини и штитили државне интересе гинући сваког дана на бранику своје Отаџбине, све док се није реорганизовала данашња звана „Гранична трупа“.

На првом месту треба да захвалимо сви г. В. Лазаревићу као покретачу за побољшање нашег стања, који једнако поред. своје дужности ради и износи у своме листу, опомињући надлежне е'да би једном узели у вид и уредили нашу трупу!.

Да би пак наишли на симпатије у народу, и наше надлежне задовољили, треба да будемо часни и поштени, верни и одани, учтиви, према сваком, предусретљиви, стрпљиви, досетљиви и храбри, да дакле имамо све оне врлине војничке које красе једног жандарма.

Има појединнх који нас мрзе и презиру, изигравају и омаловажавају пред светом, говорећи да смо ми покварени и да је то служба последња, али имајте уверења да су ти баш људи најпокваренији, који мисле живети на непоштен начин, због којих и ми постојимо да заштитимо часне и поштене грађане од оваквих.

Зато опет напомињем оставите се пустаилука и чињења изгреда, са којим се убива углед и ауторитет нашој трупи; будимо сталожени, прегнимо и срцем и душом и запнимо и дању и ноћу у читању, писању, и усавршавању, да би једном постигли резултат који се од нас тражи, па тек после тражити своја права.

Браћо и другови:

ИсмЊ.В. Краљ увидео је нашу тешку службу. Ви сте видели и читали у листу „Полиција“ како је Њ. В. Престолонаследник Александар приликом прославе педесетогодишњице наше жандармерије уложио 1000. дин. за установљење нашег фонда.