Policija

= 691 —

да нема ничег другог новог, осем што: свирају и певају по кафанама. Улазећи у кафане, које су у томе крају, чувеном са својих некадањих нереда и битака, наређивао је те су песма и · музика престајале.

После подужег обилажења, дежурни писар појави се на углу краља Александра улице, у којој су кафане готово једна до друге и с једне и друге стране. Пред „Сабљом Димискијом“ разлежу се звуци са виолине познатог Јоце Сенајца и његових другова, праћени песмом: „Мој чардаче, мој дебели ладе.“ Кафеџија, увек љубазан и за шалу оран, кицошки очешљан и по моди обучен, те због тога: од лепог пола прозват „цукер,“ трчи од стола до стола и служи госте, задиркујући их. Спазивши дежурног писара, потрча му у сусрет, нудећи га да се мало одмори и освежи добрим вином.

Заморен од пешачења, а и како је већ обишао реон, дежурни писар сврати у кафану код „Гинића“, чувену с1 доброга вина и српског јела. Та је кафана прави конгломерат. У њојће се наћи и књижевника и глумаца и чиновника, а најви :> келнера, који се ту најрадије скупљају пред зору да попиј/ 1 поједу, што су преко ноћ зарадили. Кафану држи] један мали, тлави, душевни дебељко, с путничком капом на глави, који врло радо тигра дарде са старим келнером чика Лазом. Улазећи у кафану, дежурни писар је од силног дима једва могао распознати поје-. дина лица. За једним столом у углу неки пијани Шбава са засуканим панталонама држи здравицу, пола на српском пола на „немачком, не знајући ни сам коме. На средини кафане једна певачица води „Тозино коло“, а до ње се ухватило неколико келнера. За столом до касе седи кафеџија и игра дарде с чика Лазом. За једним столом један заспао, а за другим њих неколико певају „Марсељезу“. У сали седи неколико. глумаца и глумица и расправљају своје тешко глумачко питање. Како је већ било свануло, дежурни писар се крену у кварт на нов посао:

Вит. Д' Крстић.

века

МАЈЕ

Ала Хуја. | 0 Е На Дунаву испод самог Града београдског постоји ада, која се зове Хуја. 5

Пре петнаест година, између наших и аустро угарских власти, појавио се сукоб о СИ ове аде.