Policija

= 692

Наше су власти тврдиле да је ова ада наша својина, а · аустро-угарске опет да је њихова. | ; |

Не знам из каквих разлога, сва акта овога спора створила су се једног дана у канцеларији Управе Града Београла.

Лице: које је радило на администрацији у Управи, ваљда због сувишног другог 'посла, није имало времена да се довољно упозна са овим предметом, но онако летимично прочита из акта _име Ада Хуја, па мислећи да је то неко лице које се тражи, стави на акта наредбу свима квартовима за трагање и про_ налазак!

Тај предмет са таквом наредбом ишао је из кварта до _ кварта, све са извештајем да се ово лице до сада није могло _ пронаћи. |

Обишавши овако у лутању све квартове, дошла су најзад акта у кварт в...., где је тад био са службом један члан, веома „озбиљан и пажљив у дужности.

- Он је једини загледао у акта и видео шта је у ствари.

Опасан зликован.

Пре десет и више година Опсерваторија из Београда јави депешом начелству окр. пожаревачког да је један приличан метеор пао у томе скругу у правцу среза хомољског, означивши приолижно и место где је могао пасти па је тражила да се тај метеор „нађе и о проналаску одмах извести. | Начелство окружно је одмах телеграфски наредило начелнику среза хомољског да метеор одмах пронађе и, ако га нађе, "да начелство извести депешом.

У ово време је у томе срезу био један од оних старих полицијских капетана, којих је све мање и мање. Чим је примио ову депешу, пажљиво је прочитао и „проучио“. Пошто није имао ни појма о небеским појавама, дошао је до закључка да „овај метеор“ није нико други него неки опасан зликовац, који покушава да дође у његов срез или да кроз њега прође!

Одмах је расписима „најстрожије препоручио“ свима општинским судовима у срезу да одмах поставе страже на свима путевима, да дигну потере, претресу. сва сумњива места, да паж= љиво прегледају забране, шуме и потесе и'то све „ради проналаска опасног зликовца Метеора; који ће по мом сазнању у. поверени ми срез доћи или кроз њега проћи“.