Policija

РРА

да се пропорционално број рђавих људи и кажњивих радњи умањио. Још се показало, да је најуспешније почети од малолетника. Разноврсне домаће, друштвене и друге недаће. чине, да се многа деца одају кажњивим радњама. Често то бива у почетку у сасвим наивној форми и онда одсуство надзора и друге неге одводе дете постепено у наручје најгорих људи. Уз

то, до крајности незгодан метод при ашшењу, затварању и

суђењу ове деце то још потенцира. За то су тамо установљени нарочити „судови за младеж“. За ону пак децу, која захтевају за своју поправку нарочити поступак, установљени су васпитни_ заводи, који су дали ванредне резултате.

Да наведемо само један пример: у

„У вароши Денверу, у америчкој држави Колорадо, пре [ установе овог суда и завода. свако је дете коштало 228 долара | на годину за затворске и судске трошкове, а данас само 12 долара. За првих 18 месеци приштеђено је држави 88.828 долара“.

Нону нас. се нашло људи, који су за ово све знали и видели, па су прегли, да се и код нас покуша поћи новим правцем у погледу заштите малолетника — морално посрнуле деце.

29-УШ-1911. год. тадањи Министар Правде г. Д-р Драг. Аранђеловић издејствовао је од Министарског Савета, да се у београдском „Дому за сиротну и испуштену децу“ оснује одељење за малолетнике и на ту циљ је дато за почетак 8.000 дин. Међутим та се комбинација није могла остварити, пошто је управа тога Дома то намерно избегавала, јер је тај завод био | установа приватног (аутономног) друштва. Зато је Министарски Савет. 31-Х1-1811. год. Број 20.816 одлучио, да се оснује засебан _ Дом за Васпитање Малолетника. Решено је још, да се'за ту годину даде за-Дом још 5.000 дин. и по толико да се сваке године уноси у Државни Буџет. Министар Правде је поставио нарочити Одбор од пет лица, који ће се о Дому старати. У тај су Одбор ушли г. г. Д-р Божа Марковић и Д-р Чеда Митровић проф. Универзитета, Жика Лазић члан кривичног оделења Управе Града Београда, Добривоје Бакић, секретар Министарства Унутр. Дела и од стране Општине Београдске одборник Мих. Цукић. Одбор се конституисао 2-1-1912. год, и прописао правила Дома, која је г. Министар Правде потврдио. Одбор је издеј-~. ствовао од Београдске Општине · зграду за Дом, огрев, воду и " осветлење за исту зграду, зашта је опет дужан примати у ЛА

Х. | » у

]