Policija

| 6 у '

; . | само децу из Београда и подносити и Општини, као и Министру

· Правде годишњи извештај о своме раду. И ако су биле учињене

све•припреме за рад Дома, турски и бугарски рат омели су почетак рада све до 1-Х-1913. год. Тада је Дом почео пријем деце, директно из затвора Управе Вароши и радио све до почетка аустријског рата. Пред овај рат је у Дому било већ 28 питомаца.

_У Дому је поред наставе било и заната: кројачки, обућарски,

њиговезачки_ и штампарски. Успех је био потпун, али је нови рат прекинуо и упропастио као и све друге тако и ову установу. ·

__ Када је по речима г. Митровића, још пре рата била прека. потреба за оваквим установама, шта онда да кажемо сада, када се проценат морално посрнуле деце необично увећао. Зато је Одбор Дома настао да опет оживотвори ову корисну установу. Он је поднео Господину Министру Правде и Суду Општине Београдске извештај о Дому од 1-1-1914. год., до данас Господин Министар је тај извештај проучио, дао Одбору разрешницу, поставио нови Одбор од пет лица, који сачињавају г. г. Д-р Божа Марковић и Д-р Чеда Митровић, професори универзитета, | г. Жика Лазић, началник оделења за јавну безбедност мини-

· старства унутр. дела. г. Васа Лазаревић началник округа бео-

градског и од стране Општине г. Груица Аџемовић, учитељ и одборник и решио, да Дом за Васпитање Малолетника понова | почне свој рад. Босподин Министар Правде у своме ај Мивистарском. Савету Бр. 25.507 од 7-Х-1919. год.

„Решењем Министарског Савета од 10-Х1-1911. год. Бр.

" 19.557 основан је био овде у Београду Дом за Васпитање Мало-

детника, „у који су смештана деца — малолетници, који су почели долазити у сукоб са одредбама казнемог закона и полицијом, па у место да идуу старе и нездраве затворе полиције, где би се с рђавим друштвом још више кварили, упућивани су у овај Дом, у коме су поред школских знања учили се и неколиким занатима, припремајући се за честит живот место што би иначе већим делом отишли у казнене заводе.

За. жратког свог делања од једне и по године дана, овај

је Дом, под управом Одбора од пет лица, које именује Министар Правде, показао лепе резултате. Ратни догађаји од 1914.

7

Е ,