Policija

— 25 —

) | тод. прекинули су рад и овоме заводу, који има сада да се обнови с много још више основа но у почетку његовог стварања. Како су претходне припреме/ за отварање. овога завода већ учињене: нађена зграда за Дом, спремљен најнужнији намештај а и деца су ту, то је Одбору потребан само новац, да би · се ова корисна. установа оживотворила и одмах почела рад. · ; Пошто овај Дом стоји под „надзором Министра Правде у чији ресор спадају и све врсте завода за поправку малолетника, то подручно ми министарство се мора постарати и за кредит

истоме Дому. Тај кредит може се добити на уштедама буџет“

ским за ову годину на казнене заводе; да се из те буџетске партије стави одмах на расположење Одбору Дома за Васпитање Малолетника 100.000 динара“.

Министарски Савет је у свему одобрио предлог Министра Правде.

· Одбор је добио за прве радове још и од Државног дељена за заштиту деце и младежи 10.000 дин. као и потребан намештај за Дом.

Тако се ето Дом за Васпитање Малолетника понова јавља, дау име Божје, буде путоказ и матица новим Домовима, који | ће се убрзо јавити по целој Југославији, пошто се за њима ! "осећа велика потреба и пошто су они најбоље средство за

заштиту морално посрнуле деце. Милорад М. НисиЋЕВик Управ. Дома ,за Васпитање Малолетника у Београду.

ЈАВНА ПРОСТИТУЦИЈА И СУЗБИЈАЊЕ ВЕНЕРИЧНИХ БОЛЕСТИ

један иоглед на данашње уређење јавне проституције у Београду. Како ће се сузбити и утаманити венеричне болести.

Први министар новог Министарства Народнога Здравља, г. Д-р Круљ, прописао је под 3. јануаром прошле године: „Привремена правила за сузбијање венеричних болести у Београду“. Што је у тим правилима ново, јесте забрана т.зв. проститутских радњи у којима је јавна проституција била консцентрисана, и завођење уличне проституције под санитетским надзором.

«