Policija

— 29 —

. .

Надлежним путем стављено је у дужност свима општинским деловођама, који немају законске услове, да имају посећивати овај курс, и по свршетку истог испит положити, јер се по свршеним испитима неће трпети ни у једној општини лице,. које нема законских услова. у Учињене су и припреме од стране Г. Министра У нужне шњих Дела, договорно са ГЛГ. Министрима Правде, Просвете, Војним и Народног Здравља за потребно наставничко особље, које ће држати предавања на овим курсевима, а тако исто И са Г. Мипистром Финансија, због нових издатака који су скоп-

чани са курсевима. у ;

Т. Министар Унутрашњих Дела је израдио наставни програм ради спреме ошнтинских деловођа, који је Државни Савет свестрано проучио и усвојио га, јер и он увиђа неопходну потребу, која се одавно осећа,. да се спреми кадар људи, који ће обављати послове општинских деловођа, јер на њима лежи целокупна администрација општинска, и од њихове спреме и савесности зависе сви послови у општини. Ово је нарочито

истакнуто за сеоске општине, где је писменост много мања и

нижа, но у варошима; и где се дешавају често случајеви, да

осу општински часници потпуно неписмени људи, без икаква

разумевање у канцеларијским пословима.

Једина је могућност, да се сви ти огромни послови у оп-. штини свршавају како треба — у томе, да се брижљиво повећа спрема општинских леховођа. — јер је то темељ од кога зависи напредак општина и рад у њиховим пословима.

Државни Савет сматра ово као привремене мере, да се припреми кадар способних деловођа, и да би ово важно питање доцније ваљало уредити законом о општинама, при чему би се гледало да кандидати за општинске деловеђе имају виши ниво претходне спреме (већи од 4. разреда основне школе):.

Налази да је према обиму предмета и малој основној“ спреми кандидата трајање курса од три месеца веома мало него да би требало да траје најмање 6. месеци.

Одређени наставни програм је овај:

"1. Грађанско Право — одредбе из грађанског закона и то ови прописи: 585. 1—59; све одредбе из закона о старатељству; одредбе 85. 211—224 и- одредбе из 55. 331—398: обратити нарочиту пажњу на одредбе о пољској службености.

ђ 44