Policija

0 "у нашем Краљевству, и због њега, потисли су моментано сећања на наше раније борбе из 1914 и 1915 год. у којима има исто толико пожртвовања и херојства, колико и у борбама за ослобођење отаџбине. Али ће ускоро, надајмо се, наступити нормалне прилике, и тада ће народ, који никад не заборавља херојство својих јунака, и беспристрасна историја, која не сме да га за-_ борави, одати достојно признање џиновима који су ударали "темељ новој отаџбини, и прославили и овековечили српско име.

Међу херојске борбе пре евакуације Србије спада и борба

приликом напада непријатеља на Београд крајем септембра 1915 год. која је, по општем признању, била једна од најстрашнијих и најкрвавијих.

Као што је познато, непријатељ је напао свом силом на „престоницу 23 септембра око 6 часова у вече. Преко хиљаду "његових топова сипало је беспрекидно паклену ватру на варош "и њене малобројне браниоце, док су његови многобројни срео· плани крстарили над градом и бомбама, тако рећи, гађали из · безумљено становништво. Под ударцима граната и бомби куће

су се рушиле и палиле затрпавајући своје јадне становнике; __ једни су запомагали за помоћ, други су нарицали за изгинулим | и изгубљеним, трећи су бежали ; било је горе но у паклу.

И у овом паклу и овим страхотама, само 300 београдских жандарма, као 300 термопилских јунака, борили су се на Ду"навском Кеју, без одмора, од 23 септембра у вече до 25 септембра у вече, под предвођењем својих поручника Марка Денића, Мирка Јовановића и Рајка Живановића. Непријатељ је надирао од Дунава ка Народном Позоришту и Вел. Пијаци, али је сваку отету стопу земље морао добро залити својом крвљу.

Колико је ова борба била страшна и упорна, и колико су јунаштва у њој показали наши храбри жандарми, најбољи "је доказ то што је од њих 300 погинуло 64 и поручник ЖИивановић, а рањено 120, међу којима и поручник Јовановић. | Очевидци причају да је поручник Денић (сада капетан) лично бацио 23 бомбе у један непријатељски ров, и да је поднаредник Тихомир» Крсмановић убио 21 непријатељског војника само са једног места. јунаштву ових бораца одао је признање и сам непријатељ, јер је изгинуле жандарме посахрањивго у нарочиту гробницу, поред својих изгинулих војника. У

Готово је немогућно писати 0 "бомбардовању Београда 3

а осе