Policija

Нов

1915 год, а да се не помене његово бомбардовање из 1862 год. које је имало за последицу. слободу градова. И једно и друго у тесној је вези са београдском жандармеријом, и у једном и у другом жандарми су, по цену својих живота, доказали да су истински браниоци београдског грађанства, и једно и друго служи на част нашој жандармерији, и као пример најсавеснијег вршења дужности њењих органа.

ж ж ж

Другови изгинулих жандарма, који су учествовали у описаној борби, покренули ау идеју да изгунулим друговима подигну. скроман споменик прикупљањем добровољних прилога _ од жандарма, иу овом циљу поднели су потребан рапорт Кома; данту Жандармерије“ Ђенерал г. Димитријевић прихватио је ову идеју најсрдачније, и одлучио да је одмах у дело приведе.

Сматрали смо за дужност да ово објавимо, и да овако јавно похвалимо покретаче идеје за подизање овог споменика, као и њиховог команданта ђенерала г. Димитријевића, који је предузео остварење ове идеје.

· Надати се, да и грађанство неће изостати са својим прилозима, које греба слати Команди Полицијске Жандармерије, јер су изгинули јунаци пали за општу отаџбину, као и њихови

другови из 1862 год. Слава им! | ј

ПОЛИЦИЈА У АМЕРИЦИ — Чикашка полиција — |

Званичан извештај чикашке полиције о њеноме раду за

1918. год. који је упутила председнику чикашке општине, пружа

"нам интересантне податке о раду једне модерно уређене американске полиције. 6

У 1918. год. целокупан буџет на плате полицијског особља

у Чикагу износио је 7,292.65750 долара, или ако у динарима |

то по данашњем курсу претворимо (рачунајући сваки долар по

23 динара), чини 167, 731.128:60 динара; а засебних 579.857'52

+ У име другова овај рапорт поднео је НРАЕАТКа наредник Милун В. Маричић.

о