Policija

30. 2

За сада се не треба на дугачко у многољудним комисијама расправљати 1 се мора радити. Потреба земље то захтева императивно. “ „ НЕ

Министар унутрашњих дела усвојио је овај предлог за реорганизацију полиције. О самој реорганизацији и како њу треба "извести писали су Д-р Франке генерални секретар савеза подицијских чиновника у Немачкој, Д-р Хајнрих Линдау виши судски саветник, професор Курт Волцендорф и други.

Цео акт министра унутрашњих дела од 31. маја 1919. го-

дине по овоме питању и мишљења појединих немачких Полицијских стручњака донећемо у једном од идућих бројева. | Чед. Ал. јЈевђенијевић.

НЕВЕНЧАНО ЖИВЕЋИ

Европски рат, окупација Србије од стране непријатеља, поред многих несрећа, оставили су нам и њихов развратан живот, ширили су деморал на све И светиња ОКАНАВА живота, тако рећи уништена је.

Када би се прикупили подаци од свију. Духовних Судова колико има бракоразводних парница, то би била једна цифра _ ва највеће чуђење! А колико тек има оних, који се нису при„јавили Дух. Суду, који живе невенчано; из изкуства тврдим да их је три пута више. Једна страшна појава, једно зло, за које се морамо сви заинтересовати.

Ово је једна ружна појава, која задире дубоко и у наше

нутрашње односе. у !

Овакви примери штетни су по друштво и они се морају _ угушивати свим средствима. |

Па и наша држава, наравно у најбољој намери да помогне породице изгинули: ратника, осећа јако последице „култур трегера“. Жене умрлих ратника (наравно част и поштовање оним поштеним и исправним удовама које су у већини), срећом не у великом броју, како их наш народ крсти „инвалидкиње“, живе овим животом, неће да се удају, а обично држе по једног човека. Овако им се боље рентира. Примају. лепу инвалидску помоћ, уживају имање, а човек са друге стране