Policija

4

_БЕОГРАД_

|шка те ВЕОДВАР

да се > процедуре код Духовних Судова што, брже упросте. Ако

се то учини што пре, онда ће и број ванбрачно живећих |

знатно спасти, управо нестало би га. Х

" Останемо ли и на даље са оваквим старим закон. прописима, ми ћемо гонећи те ванбрачно живеће парове кажњавати и оне, који нису за ово криви, погађаћемо невину. децу,

- уништаваћемо домове, уместо да их подижемо и помажемо.

Ево још једног случаја. Шта ће се радити, рецимо са оним људима, који су нпр. у 1914 год. повели брако- разводну парницу, доказали сведоцима неморалан живот своје жене. — и обратно свога мужа. Акта су пропала, сведоци помрли, тужилац је сада без доказа. Њему треба жена, треба му домаћица, како да је добијер Значи да чека још низ година, да

испуни законске формалности да се може венчати са другом. )

• „У моме срезу врло велики је број ових ванбрачно живећих. Заинтересован овим, позвао сам на " конференцију све. свештенике, да се договоримо, како да лечимо ово зло код · народа; какб да заклонимо оне, који без своје кривице стра-.

дају, како да помогнемо онима који су остављени од својих жена, а оптерећени децом морају имати жену у кући. Одговор је био негативан; ми нисмо у стању да мењамо зак. прописе, свештеник не сме да дозволи овакав невенчан живот, а полицијска власт, наравно, не сме затворити очи пред овим арактом. ! .

Остало је наравно на томе, да се закон. _ одр једбе извр-

шују и да их кажњавамо. А да ли ово води циљу; постиже ли.

се овим оно што је законодавцу била намера»

_ Овај данашњи проблем друштвеног живота тако је ва- |

жан, тако замашан, да ће држава бити сама највећи кривац,

_ » ако га што пре не реши, ако што пре не притекне у помоћ,

Вож. П. Божовић срес. начелник

; ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

један срески писар упутио нам је ово питање:

„Извесан сеоски механџија кажњен је пресудом среске власти са 60 дин. новчано, у корист државне касерза кривицу казниму по _уредби о, механама и кафанама. · | )