Policija

21 59 25

сторана и хотела и у вршењу уличне службе. Нарочито је истакла женску нарав као веома погодну за ту врсту службе.

У 1916. год. оне су имале у Лондону добровољачку женску полицију од неких 1000 женскиња, од којих је на истој служби сада остало 112. За сада их у целој Енглеској има 300 на служби.

Нови Институт за дресирање полицијских паса у Хановеру. Успостављен је горњи институт пре краткога времена да псе нарочитих раса до тога степена дресира како би могли у случајевима потребе, умети да «сачувају и одбране живот и имање свога господара. Потреба за тако дресираним псима осећа се у велико код несигурне јавне безбедности, која је у свима државама поремећена. У заводу се дресирају пси колико. за полиц. органе толико исто, ако нем више, и за приватна лица, која осећају потребе за таквим једнвим псом. До сада су постојале четири расе паса способних за дресирање а те су: овчарски пси, Добермани, Еледатеријери и и Ротвајлери. Сада је утврђено да се и Боксери немачки могу за ту сврху са успехом употребити. | |

Полиција у Грчкој. На огбиљној реорганизацији полиције

у Грчкој отпочело се радити још од 1911. год. захваљујући г. Веницелосу и сарадњи енглеских и италијанских полицијских мисија. Данас је. ова организација у главноме изведена, и у пракси показује врло добре резултате,

Према овој новој организацији, грчку полицију сачињавају полицијски чиновници п жандармерија, а главна им је дужност превеншивна, Т. |. спречавање казнимих дела, па тек по овоме истраживање њихових извршилаца. Полицијске власти тако исто одговорне су за све што се односи на ред и сигурност. У овој материји нижи полицијски органи добијају само општа наређења, а начин взвршења остављен је њиховом избору. На овај начин фаворизирају се приватна иницијатива и личне способности, што је од неоцењене користи по успех службе.

У варошима постоје: Дирекција Полиције, Кваршови, Полицијске Станице и Полицијске Стражаре. Ове последње налаве се у варошким секшорима, и старају се о реду и сигурности у овим секторима. Поред овога постоје још и органи за регулисање саобраћаја и спречавање несрећних случајева, који се стално налазе на раскрсницама улица.

Идентификовање криваца у Грчкој врши се по дактилоскопском систему. Отисци прстију,

6: