Policija

64

које узимају полицијски органи, шаљу се централном биро-у, који их класифицира и чува. Плате шведских полицајаца. — Полицијског комесара: плата 4400, додатак 1840, одело 300,на скупоћу 4614, свега 11.154. Подофицира жандарма: 'плата ' 2300, додатак 1375, одело 146, на скупоћу 3362.60, свега 7193.60. Жандарма: између 3000—5000 шведских круна. Круне су два пута веће вредности од француског франка. Метеоролошка служба. Време, које има веома великог утицаја на пољопривреду и о коме пољопривредник мора нарочитог рачуна водити, јесте главни предмет Метеорологије. Ова млада наука проучавајући време у његовим састојцима долази до научних резултата, који се практично могу ставити у службу пољопривреде. Интимна веза између Метеорологије и пољопривреде запажена је у целом културном свету и отуда све напредне државе, а нарочито Североамеричке, поклањају велику пажњу овоји труде се да се Метеорологија што јаче развије како би тако све више своја научна сазнања

стављала у службу пољопривре– ди. То ште се ради у напред“ ним државама треба и ми да чинимо, па још н у јачој мери, јер народ У нашој отаџбини великом већином бави се пољопривредом и отуда је пољопривреда главни извор народнога и државних прихода.

Како пак по закону о уређе- | њу округа и сревгова окружни | одбори имају дужност да се поред осталог старају и о развићу народне привреде, то је Министарство Унутрашњих Дела скренуло пажњу окружним и сре“ким одборима о потреби поДИзања метеоролошких станица по срезовима, и ови су одбори упућени да се га ближа обавештења по послу оснивања метеоролошких „станица обрате нашој | Опсерваторији, а по том и по- | требне суме за одржање тих станица да уносе у своје буџете.

Ценећи велику важност мете'оролошке службе и ми са своје стране најтоплије препоручујемо окружним и среским одбо- | рима, да приступе раду на по- | дизању метеоролошких стапица, јер је несумњиво да ће те станице бити једна велика и кори- | сна установа дотичног среза Њ округа.