Policija

КЕ

НАРЕДБА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

од 13. новембра 1919 год. о ограничењу точења алкохолних пића

Члан 1. По свратиштима, гостионама, кафанама, ракијашницама и у свим осталим продаваонама алкохолних пића и сличним локалима, забрањено је точити и продавати од суботе 18 сати (шест сати) увече до понедеоника 11 сати пре подне жегана пића: ракија, ликер, рум, гвира, коњак итд. | Члан 2. | Ноторној пијаници забрањено је уопште давати алкохолна пића. Опије ли се гост у таквоме локалу или даје лисеу таквоме локалу пити већ пијаном госту, то подпада под казну власник посла, односно пословођа, као што и сам пијани гост. Члан 3. ! 'Когод буде јавно затечен у пијаном стању биће кажњен. Члан 4. | Исте одредбе вреде и за бифете, клубске локале, читаонице, ресторације на железничким станицама, као и за плесове (игранке), глазбене забаве, варијетеје и јавне веселице уопште, док је у јавним кућама (блудилиштима) забрањено точење сваког алкохолног пића.

Водитељи железничких ресторација дужни су држати минералне воде у маленим боцама уз умерену по власти утвр- |

ђену цену. Члан 5.

Гостионичар не сме госту ускратити јело ради тога, што не није алкохолна пића.

Члан 6.

Лицима испод 16 година не смије се у јавним локалима давати уопште алкохолних пића, макар била и у пратњи одраслих. Млађана лица испод 16 година смију залазити у гостионе и кафане само у пратњи родитеља, одраслих рођака и других надзорних лица или на путовању, у циљу да се нахране.

Члан 12

Ко прекрши установе ове наредбе казниће се по надлежној редарственој власти први пут глобом од 100 (стотину) до 500: (петсто) круна, други пут глобом до 1000 (хиљаду) круна. Истој казни потпада м гост, који се огреши противу ове наредбе.