Policija

ар

Гостионичар, кафанар итд. који би због таквог прекршаја већ двапут кажњен био, биће кажњен трећи пут најоштријом казном: одузећем концесије, према занонима што вреде у појединим покрајинама. |

За случај неутеривости, претвара се глоба у казну затвора, код чега се за сваких 20 круна рачуна по један дан затвора.

Члан 8.

Све глобе, које на основу ове наредбе ушле буду, иду у корист државне благајне.

Члан 9.

Ова се наредба има изнети у свим локалима, наведеним у чл. 1—4, где се точе и продају алкохолна пића тако, да је гости не могу превидети.

Ко не извеси ову наредбу у свом локалу, казниће се у смислу чл. 7 ове наредбе.

Члан 10.

Ова наредба ступа на снагу даном проглашења, када престају важити све наредбе, што стоје у противуречју с овом наредбом.

УБр. 7415, 13. новембра 1919 год. у Београду.

Министар Унутрашњих Дела, Прибићевић с. р.

РАСПИС МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

о примени наредбе о ограничењу точења алкохолних пића

Да би била једнообразност при ограничењу точења алкохолних пића у свима покрајинама Нашег Краљевства наредио сам конференцију делегата кафеџија и механџија из свију покрајина Краљевства. |

На овој конференцији делегати кафеџија и механџија у присуству и власника покрајинских влада сложили су се, да се у погледу ограничења точења алкохолних пића, а с обзиром на постојеће законе, изда од стране повереног ми Министарства упут, који ће бити исти за све покрајине и крајеве Југославије. Овај упут достављен је и томе начелству претписом повереног ми Министарства од 13. новембра тек. год. УБР. 7415.

По пријему овога упута поједина начелства нису пасту-