Policija

= о“

среског начелника постављен по изузетноме праву из тач. 6 чл. 48 овог закона.

Задржану одлуку окружни начелник доставио је Министру Унутрашњих Дела, који ју је спровео Државном Савету, са писмом ове садржине:

„У прилогу под '/. част ми је доставити Државном Савету сва акта о избору С... ]... среског начелника за окружног деловођу, заједно са решењем начелника округа ...... од 28 септембра 1919 год. Бр. 12594, којим је задржана од извршења одлука окружне скупштине округа ...... на седници од 23 септембра 1919 год. о избору С... Ј... за окружног де- | ловођу.

Размотрив та акта нашао сам, да је одлука начелника округа. ....:. Бр. 12594 о задржању одлуке скупштине округа по на седници од 25 септембра 1919 год. на закону основана, поред разлога у том решењу изнесених још и за то, што: је по чл. 161 закона о уређењу округа и срезова рок о важењу квалификација из тшач. 6 чл. 48 овог закона истекао и С... ]..., који је у том року могао постати срески начелник, могао је постати и окружни деловођа, али после тога рока не може постати ни срески начелник ни окружни деловођа,. јер се квалификације цене у моменту постављења на један положај.

Факт што је г. ]... и сада срески начелник, не дају му квалификације за положај окружног деловође, пошто је рок по чл. 161 пом. зак. за важност квалификација из тач. 6 чл, 48 истекао, и он је сада срески начелник по праву из једног указа, који је у своје време био на закону основан, али му то право не. даје право да важност квалификација из тач. 6 чл. 48 продужи, противно чл. 161 И закона, чак до данас, и да по њему стиче: нов положај.“

· Писмом својим од 13 октобра пр. год. Бр. 947, Државни Савет известио је Министра Унутрашњих Дела да је одобрио одлуку окружног начелника, односно поништио одлуку окружне скупштине. Р:

један случај неправилно задржане одлуке о избору општинског деловође

Н. 'Б. председник општ. (барошевачке жалио се је Држ.

Савету на решење начел.-ср. колуб. од 22-Х1-19 бр. 11206