Policija

-_ -од

Ако не би било ни одборника, непосредна надлежна власт предложиће начелнику окружном да се на потребне положаје (било самих часника или одборника) поставе од стране надзорне власти људи, који имају законске услове, водећи при том нарочито рачуна о самом расположењу народа. Начелник окружни по оцени саме потребе и личности донеће потребну одлуку, коју ће непосредна надзорна власт извршити.

Ова одлука престаће важити чим се у којој општини створи могућност да општинске власти по закону буду образоване.

Министар Унутрашњих Дела, Св. Прибићевић.

Министарски Савет на данашњој седници у свему је усво_јио предлог Господина Министра Унутрашњих Дела.

Следују потписи Господе Министара.

Напомена. (Ово решење Министарског Савета, које је и данас у снази, доносимо у нашем листу, због његове велике важности, јер су тим решењем расправљена између осталих и два важна питања и то: о замени зборске радње и о заступању општинских часника.

Скрећемо пажњу општинским и полицијским властима на ово решење. |

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА

Срески начелник не може бити окружни деловођа по самоме факту што је срески начелник, већ мора имати квалификације из чл. 48 и 123 зак. о уређењу округа и срезова, пошто је петогодишњи рок о важењу шач. 6 овог члана истекао.

Скупштина округа ...... у свом редовном сазиву за 1919. год. изабрала је за окружног деловођу С... ]... среског начелника. |

На основу чл. 14 зак. о уређењу округа, окружни начелник задржао је од извршења одлуку окружне скупштине о овом избору, налазећи да изабрани срески начелник нема потребних квалификација из чл. 48 и 123 овог закона, а сам тај факт што је срески начелник не може му заменити квалификације које се траже за окружног деловођу, пошто је на положај