Policija

ПЕТ

напомену учинили смо укратко, више узгред, неупуштајући се у опширније објашњење, али како је она изазвала разноврсне коментаре, међу којима има и таквих којима се, због неразумевања правог стања ствари, спори тачност нашег мишљења, осећамо потребу да ово мишљење и документујемо законом и досадашњом праксом. Бићемо кратки.

Законом од 5 октобра 1899 год. допуњено је Устројеније Централне Државне Управе у Књажевсшву Србији новим чланом — чл. 27 а — којим су у Министарству Унутрашњих Дела установљена два нова одељења: „за поверљиве полицијске пдслове““ и. „за надзор над полицијским органима у земљи, у циљу да сваки од њих врши службу тачно, ревносно и по законима“ (инспекторско).

Пошто је, на- овај начин, одредио задатак инспекторског · одељења, закон продужује: „Ово одељење има два инспектора, који су у рангу начелника минисшарсшва“.

Као што се из овога види, ранг инспектора Министарства Унутрашњих Дела одређен је самим законом и изједначен са рангом начелника министарства. Ова законска одредба изузетна је, и важи само за инспекторе овог министарства. Она није поништена ниједним законом, те је с тога и данас у пуној важности.

Несумњиво је, према овоме, да између начелника и инспектора Министарства Унутрашњих Дела нема никакве раз-

лике ни у погледу ранга, ни у погледу осталих чиновничких Ју

права, и да су они, у погледу места које заузимају у чиновничкој јерархији, пошпуно једнаки.

Ова једнакост утврђена је, најзад, и самом досадашњом праксом. Постоји више примера у којима су начелници постављани за инспекторе „10: пошреби службе“, и обратно.

Зашто се ово изгубило из вида приликом израде нове уредбе непознато нам је, нити хоћемо овде да испитујемо, али оно што знамо, и што је јасно за свакога који уме да чита закон, то је, да су они инспектори, који су на инспекторски ноложај постављени пре ове уредбе, стекли несумњиво право

# Ово одељење укинуто је законом од 22 јула 1900 год.

2 Уредбом о уређењу ослобођених области (чл. 93) био је овлашћен Министар Унутрашњих Дела да постави пет инспектора ва надзор над полицијским органима у ослобођеним крајевима, који Бе имати ранг

и плату начелника министарства. , 4 %