Policija

ОВ

да у погледу чиновничком буду третирани као и начелници министарства, и да им се по чл. 36 Устава ово стечено право не може поништити никаквим законом, а још мање једном провизорном уредбом, која је донета без учешћа законодавне власти, у циљу привременог задовољења једне прешне потребе. Шта више, ово право припада, по нашем мишљењу, и свима инспекторима Министарства Унутрашњих Дела, Т. ј. и онима који су за инспекторе постављени после ступања у живот нове уредбе, јер се овом уредбом, без законске подлоге, не може поништити позитивна законска одредба из чл. 27 а устројства. централне државне управе, којом је одређен њихов ранг.

Многи ће вероватно наћи, на први поглед, да је ово питање о рангу излишно и бесциљно, али у ствари није тако, бар не у овом специјалном случају, а ево зашто: |

Приликом израде новог пројекта закона о чиновницима „уредбе о разредима“ — учињена је знатна разлика између начелника и инспектора министарстава, јер док су први увршћени у четврти, дотле су инспектори остављени у петом чиновничком разреду.

Ако би овако остало, очигледно је, да би овим била повређена права свију оних инспектора, који по изречном законском наређењу имају ранг и плату начелника министарстава, и да би то било противно чл. 36 Устава, јер су они већ стекли право да буду у истом чиновничком разреду са начелницима.

Кад смо већ поменули нови пројекат закона о чиновнидима, онда да искористимо прилику и истакнемо једну његову, по општем мишљењу велику ману, која може имати врло круг: них и штетних последица по чиновничку јерархију па, дакле, и по интересе државне службе.

Класирајући чиновнике по разредима он је, како смо обавештени, ово класирање поглавито вршио по положајима, неводећи рачуна о рангу и годинама службе. Ово је очигледна неправда, јер звучним и новим провизорним уредбама произвољно новостворени називи за поједине положаје старе чиновничке јерархије не могу ништити ранг и негирати године службе старијих чиновника. Овим уредбама могли су се створити нови називи и титуле на поједине положаје, али се њиховим титуларима није могли повећати плата мимо остале државне чи-

новнике. Они су и даље остали у границама старих чиновниче