Policija

17130. =

г

мрве извештаје, које сам поднео Г. Министру Унутрашњих Дела, био је детаљан извештај о уређењу француског Министарства Унутрашњих Дела. Очевидно је да је шај мој извештај служио редакторима наше „Уредбе као основа ва њену израду. То се потврђује баш и оним најгрубљим погрешкама, којима се одликујг та Уредба, а које |> истакао г. Алимпић, јер су оне дошле отуда, што је за израду наше Уредбе требало знати још нешто чега није било у мом извештају о уређењу самог француског министарства. .

Г. Алимпић је врло лепо опазио и оценио по својој правој вредности ону конфузност у атрибуцијама, које наша Уредба даје управном одељењу и одељењу за јавну безбедност. И једно и друго одељење надлежно је да се стара о раду и да контро_ лише, прво, рад „државних управних власти и органа“, и друго _рад „полицијских власти и органа у земљи“. И једно и друго одељење има своје персоналне одсеке, који воде евиденцију и то; прво, „о чиновницима и званичницима“, а друго, „органа јавне безбедности у. земљи“. | : |

Кад се зна да су сви ови чиновници и органи, крји се помињу, у Србији једна иста лица, онда је разумљиво да се по нашој Уредби управно одељење и одељење јавне безбедности мучно могу погодити о томе, шта је чија надлежност.

Ова конфузност у нашој Уредби дошла је отуда, што њени редактори нису знали, да између француског целокупног адмивистративног уређења и садашњег нашег уређења постоји једна врло велика разлика. Да су они били проучили и мој накнадни извештај о уређењу округа и срезова у Француској, они не би нали у ову погрешку.

Окружни начелници у Француској међу својим атрибуцијама имају мало полицијских и то само у колико се тиче опште полиције, а срески начелници шта више-немају ни једне од тих атрибуција, изузев само права, да у случају нереда могу тражити оружану војну снагу. Тамо чисто полицијске атрибуције у нашем смислу имају полицијски комесари, специјални полицијсхи комесари (на железницама и пограничним местима) и разни Комесари саме дирекције опште сигурности. У Француској дирекција опште сигурности води надзор и контролише у главноме само ово чисто полицијско особље и врши поставке, «ремештаје, пензионисања, одликовања и т. д. само за шо особље.