Policija

131

Према овоме персонални одсек нашег одељења за јавну "безбедност поред персоналног одсека управног одељења је права бесмислица, јер оно истина може контролисати чисто полицијски рад наших управних чиновника, који су у исто доба и полицијски, али се не зна кога тај одсек има за данас да поставља, премешта, пензионише и 1. Д. |

Са истог узрока: непознавања саме ствари дошла јен. она нелогичност, коју је добро уочио г. Алимпић, да се одсек јавне силе поред осталог има да старам о „ваљаном уређењу чисто полицијских власти и установа“, којих ми немамо.

Али у овоме погледу наша Уредба показује још једну жудну ствар. У Француској дирекцији опште сигурности постоји само један одсек, који се стара и о полицијском особљу и организацији јавне силе. Међутим по нашој Уредби, и гко није било никакве потребе за персоналним одсеком, направљена су шта више два оделита одсека: један персонални и други одсек јавне

силе. То је већ и сувише!

Прегледајући сада брижљивије саму Уредбу ја сам приметио и ове њене недостатке. По њој управно одељење има поред персоналног и полицијског одсека и административни одсек, кога нема при“ француском министарству. То је један наш луксуз. Али је још већа раскош четврти одсек за јавно старање. Тај одсек требао је да замени читаво једно француско. засебно одсљење (дирекцију за јавно старање и хигијену). Међутим Француска има један велики број закона о јавном старању: за одојчад, одраслију децу, старе и изнемогле, жене на порођају, за: породице са много чланова и т. д. па чак и нарочите државне органе за инспекцију и контролу над применом свију тих закона, док ми немамо апсолутно ничега од свега тога. Али се сматрало да ми морамо имати нешто што би томе одговарало, ако не одељење а оно бар један одсек, па макар тај одсек и немао шта радити. Из послова додељених нашом Уредбом овом одсеку види се јасно, колико је грешно трошити ма какву суму на шефа овога одсека.

За данас бар такође је луксуз, да се самоуправно одељење дели на два одсека. Оно за сада не треба да има ни један нарочити одсек. Велика је добит то, што смо за ове послове добили засебно одељење и то би за данас требало да буде доста.

»

а.