Policija

— а —

осталих чиновника у министарству у Уредби „нема ни речи. Истина у Француској прописане су квалификације само за ивспекторе, али на положаје директора (начелнике одељења) и друге више положаје и поред тога долазе увек људи само са највишом школском спремом. Такав је случај тамо м са положајем окружних начелника. Али код нас са наших специјалних прилика треба тачно прописати квалификације за све важније положаје у министарству.

3. Као једну од најбољих страна организације француског

Министарства Унутрашњих Дела истакао сам био у своме изве-

· штају: постајање једне специјалне дирекције, која има за искљу—

чиву дужност старање о јавној безбедности у земљи. Том приликом ја сам дословно рекао и ово: „И ако организација ове дирекције у Француској донекле одговара и специјалној организацији остале полиције, која није потпуно идентификована са управном влашћу као у Србији, ја ипак сматрам, да би установа ове дирекције у Србији била врло потребна и корисна. Њене би атрибуције у Србији требале да буду: управљање свеколиком чисто полицијском службом, а као активна служба у прво време директно старање о безбедности државе као и ди-

ректна акција само у врло важним случајевима угрожене јавне |

безбедности. За ову акцију постајао би уз начелника дотичног одељења један комесар (или под другим каквим именом) за јавну безбедност са потребним бројем нарочито рекрутованих органа.

Као што смо напред видели редактори наше Уредбе при стварању одељења ва јаву безбедност нису умели да се користе мојим резервама, које сам учинио у своме предлогу, па да _ово одељење прилагоде нашим приликама. Како сам већ рекао, "то је дошло отуда, што они нису познавали ону специјалну организацију целокупне полиције у Француској, као ни функције окружних м среских начелника у тој земљи. Редактори Уредбе су просто копирали уређење француске дирекције јавне сигурности и тако запали у велике погрешке. Место да се ове одељење за сада створило у најнужнијој форми, оно је унело. У своју организацију одмах у почетку чак и оно што представља баласт и што изазива извесан одиум и у самој Француској. То може да компромитује саму ствар, која је у начелу добра.

Као што се види из мога извештаја, ја се не слажем 68.

=