Policija

2443 30.

Уредбом у овоме правцу отишло се даље и од Француске, така "да то више не представља једну злоупотребу, већ нешто чену че не може наћи имена. Француска са својих преко 536.000 кв. км. и око 40,000.000 становника (не рачунајући туи Алжир) имала је 1914 год. у своме министарству (али рачунајући ту и дирекцију за послове алжирске) свега око 250 службеника. Међутим са наших око 100.000 кв. км. и само око 5,000.000 становништва колико има Стара Србија са Маћедонијом и Црном Гором (централна власт нашег Министарства Унутрашњих Дела у главноме се данас простире само на те области) њи имамо данас на 70 службеника како то тврди г. Алимпић. | Као што се види сразмера излази на то, да ми првом нашом Уредбом постављамо темеље једном бирократизму, МАН треба | далеко да премаши француски.

Као добре стране француског уређења ја сам био навео | у том мом извештају:

— 1. Начин регрутовања и авансовања свега особља мини- | етарства, који је регулисан једним нарочитим декретом. Тај декрет има за главни циљ, да служи Министру као заклон против штетних утицаја споља и мешања и питањима особља министарства. |

(О овоме предмету нема ништа у нашој Уредби. То с се могло правдати очекивањем, да Не овај предмет бити на. неки начин регулисан ошштим законом о чиновницима грађанског реда. Али било би корисно, да је овом Уредбом био ударен пут, којим треба да се иде ка решењу овог болног и де- | лликатног питања из нашег законодавства о чиновницима, јер · код нас фаворитизам прети да нам подгризе целокупну државну администрацију.

2. Начин рекрутовања инспектора и организација њихове службе спадају такође у добре стране француског уређења. Служба ових инспектора претпоставља као неопходну квалификацију на прво место теориску'спрему, што се у Србији не.

тражи. Корисно би било ову службу ПО РАИАЕ по примеру

у Француској. У Цитирао сам дословно овај став из мога извештаја. Као што се види из Уредбе организација саме службе инспектор еке није унета у Уредбу, већ је остављено да се она накнадно. регулише правилником. О квалификацијама инспектора као и

»