Policija

= 454 —

решење по напред поменутим тарифним бројевима потребно) мора бити у смислу чл. 85. зак. о општинама одобрено од надзорне власти, а по том и од Господина Министра Финансија, те је према томе нужно да се оне одлуче још почетком године, те да би до 1 марта било све урађено, и да би се као приход могле унети у буџет.

Даље, све општине у којима има основних школа дужне су позвати школски одбор да састави школски буџет, да га пошље на надлежно одобрење и надлежно одобрен буџет, до првог марта, па и раније, да достави општинском суду да би га општина унела у састав свога буџета.

Школске су општине у већини случајева састављене из оних места која чине политичку општину, али се дешава и то да су у саставу школске општине места која припадају разним политичким општинама — и у том случају месни школски одбор дужан је из надлежно одобреног школског буџета направити извод колико које место по сразмери становника има да плати за издржавање школе по одобреном буџету, па те изводе доставља политичким општинама да означене суме унесу у свој буџет.

Школски буџет саставља месни школски одбор. Овај одбор дужан је у партији расхода унети само оне издатке које по закону треба да унесе, као и оне који су неопходно потребни за одржавање школе и њено правилно функционисање. Тако састављен школски буџет шаље се на коначно одобрење окружном школском одбору — чл. 58 и 64. закона о народним школама.

Према овоме одбор политичке општине дужан је у састав буџета политичке општине унети школски буџет како, коначно _ од надлежне власти одобрен, гласи. Ово за то што ни једним законским прописом одбор политичке општине није овлашћен да ма какве измене чини у школском буџету, који је надлежно одобрен, а сем тога и за то, што кад би одбор политичке општине покушао да ма у чему мења надлежно одобрен школски буџет, вређао би принципе о надлежности, а такав рад не само што није дозвољен но је и врло штетан.

Напомену ову учинили смо из разлога што имамо сазнања да су неке општине, истина из потреба да имају што мањи буџетски прирев, чиниле покушај да извесне партије из надлежно