Policija

= 1583 — ·

Желећи то. а сматрајући да је за правилан рад у општини потребно имати на време, коначно одобрен буџет, ми ће мо изнети шта све треба да ураде општинске и надзорне полнцијске власти, па да буџет буде на време и правилно израђен и по том коначно одобрен.

[ Претходне радње

По члану 130 закона о општинама буџет треба да буде израђен до 1 марта сваке године. Да би до тога дана могаб бити израђен, нужно је да се претходио посвршавају послови који су у тесној вези са самим буџетом, без којих се управо буџет не може ни саставити.

Из чл. 128 закона о општинама видимо да су општински приходи и таксе за употребу општинских установа. Ове таксе прописује суд са одбором, Овај посао општински суд треба де уради благовремено, да би пре 1. марта те приходе могао унети у буџет — „партију прихода“. Дакле те таксе отштински суд са одбором треба да пропише још у јануару месецу сваке године. и своје решење у смислу чл. 85. закона о општинама да пошље надзорној власти на одобрење, јер је ова дужна да испита законитост одлуке општинског одбора, а кад надзорна власт. одобри одлуку одборску, онда се иста шаље на одобрење и Господину Министру Финансија, који има дужност да цени да те таксе нису претерано велике, па ако јесу да их умери. Ово право умеравања такса за употребу општинских а Министар Финансија има на основу тач. 4 чл. 128. закона о општинама, јер је он позват да се стара да пореска моћ народна не буде сувише оптерећена општинским таксама, јер то оптерећење може да смета правилном наплаћивању државних пореза.

Кад и Министар Финансија одобри таксе о којима је напред реч, онда се она сума која се предвиђа, да ће у току године бити унета у општинску касу као приход од тих такса, уноси у буџет као приход.

Сем ових такса, има и такса по закону о таксама које служе за покриће општинских расхода. И ове таксе заводе се по решењу општинског одбора ТБр. 382. 383, 384. 394. 396. 397. 398. 399. 403. 404. 407 закона о таксама —- и решење општинског одбора о завођењу ових такса (у случају где је то