Policija

= 198. —

буџет шаље га надзорној власти на примедбе, као и у случају · под 1. а чим се од надзорне власти буџет поврати општински одбор, ако има примедаба надзорне власти на буџет, доноси своју одлуку, па буџет или по тим примедбама поправља или их одбацује, а затим одмах одређује дан за збор, коме се износи на решење питање о прирезу. Чим збор донесе своју одлуку буџет се са зборском одлуком, била она позитивног или негативног карактера, — шаље надзорној власти, а ова га шаље окружном одбору, који је дужан са својим мишљењем и предлогом послати буџет Министру Финансија на решење, и Министар Финансија коначно одобрава општинске буџете чија је стопа приреза већа од 50%/, по суми непосредне годишње порезе.

Напослетку потребно је да је да кажемо још једанпут: да окружни одбор коначно одобрава буџете по којима нема приреза или по којима прирез није већи од 50%, по суми непосредне порезе, с тим да до ове стопе приреза није потребно да општински збор о прирезу гласа (в. одлуку Државног Савета која је у овом броју „Полиције“ оштампана) а буџете по којима је прирез већи од 50% одобрава Министар Финансија пошто претходно и збор донесе одлуку о прирезу.

Пре но што закључимо потребно је напоменути и ово: нису ретки случајеви сукоба између општинске управе и одбора, и може да се деси да одбор неће да решава буџет. У том. случају поступа се по чл. 155. зак. о општинама.

Р.

ПОЛИЦИЈА И ДРЖАВА Предавање г. Д-р Рајса, професора полиц. технике на Лозанском Универзитету, држано 8. фебруара 1920. у Управи Града Београда

Управа Града Београда решила је, да сваке друге недеље држи по једну конференцију, на којој ће се расправљати у детаљу питања из полиц. технике, дајући тиме прилике својим млађим чиновницима, који су дошли из школе директно у службу, да се поуче у практичном вршењу своје дужности.

Ова предавања отпочео је професор г. Д-р Рајс темом

„Полиција и Држава.“ Жалећи што за 5 година дружења са нами није научио