Policija

— 159 —

наш језик, г. референт је отпочео своја излагања са преисториским добом и примитивним начином одбране удруженог 40века са женом, па се, бацивши летимични поглед на организовање државне полиције у старом веку, код Грка и Римљана, мало задржао на средњевековној полицији, која добија још један вид т. 8. комуналну полицију. За овим је прешао на модерну полицију данашњег доба, дотичући се нарочито њеног положаја у државама Јужне и Северне Америке, у Француској и Совјетској Русији.

Излажући задатак модерне полиције у три тачке: а) одржавање јавне безбедности и реда, 6) хвашање и кажњавање оних који чине казнима дела и в) предузимање мера за спре- | чавање појаве криминалних бела, г. референт налази, да данашња полиција не стоји на висини свога задатка ни у једној модерној држави. Узрок овоме налази се у дисхармонији и неповерењу између публике и полиц. органа.

Зашто публика нема поверења у полицију, зашто нема хармоније између та два чиниоца 2

На ово питање г. референт одговара: „Зато што су они који владају од увек тежили да полицију употребе као оруђе за постигнуће својих политичких циљева.“ Да би ово доказао, наводи пример Уједињене Северо-Америчке Државе, где се, при промени кабинета, мења цео полициски апарат од комесара до жандарма. То исто важи и за Француску. Тога има свуда, само не у толикој мери.

Наводећи, да је сваком човеку, који се бави политиком, урођено, да идеје своје пропагира, Г. референт налази да се и полицијски чиновници тога не могу ослободити; а да би својим идејама осигурали успеха, они падају у искушење и злоупотребљују и свој положај и дату им власт. Да би се ова, опасност избегла, и да би полиц. чиновници постали само професионални радници, стручњаци, Г. референт мисли, да би полициским органима требало «суспендоваши сва политичка права, па чак одузети им и право гласа. Последице мешања полиције у политику биле су узрок што се полиција третира као једно зло.

Најглавније узроке рђавом стању у свима полицијама, г. референт види у томе, што се нико није озбиљно старао за побољшање ове тако важне струке, јер кад год су тражени кредити за отварање школа и подизање лабораторијума и др., увек