Policija

“= 10 <<

Модерно доба је поставило један читав низ више или мање знатних изузетака од принципа потпуне децентрализације управе, како га је био обравовао класични „еј Ооуетптеп““.

Недовољност историске управе у Енглеској за потребе модерног доба показала се први пут у управи старања о сиротињи. Роог Гат (закон о сиротињи) био је дакле прво предметом једне широке реформе и овде је био принцип децентрализације управе потпуно напуштен. Сходно томе за управу старања о сиротињи би створен један нарочити централноуправни орган. Овај орган, када је доцније и за друге управне задатке постала потребна једна централна управна власт, био је 1872. проширен у Госа! Ооуеттиет! Воага, данашње еглеско министарство унутрашњих послова.

Законима, којима се реформисало старање о сиротињи, биле су за односе између централне инстанце и локалних власти бар материјално прописане оне одредбе, које важе на Континенту за односе између Министарске инстанце и провинциских власти.

+

Централна власт је била прво задобила у најширој мери

неограничено право истраге над локалном управом. Ово право на пдшту на сваки начин није значило неки потпуно нов управни принцип. Од раније је ово право било примењивано у виду. парламентарних или краљевских истражних комисија. Нова је била само перманентност овог истражног права, које је вршено преко једног сталног комесара централне власти, преко инспектора. Инспектор има права саслушавања чиновника локалне управе и сваког грађанина; сме тражити извештаје и евентуално може захтевати исказе под заклетвом. Он на тај начин одржава Г. 6. Воага непрестано у току о целокупној управи.

Али ово широко право на Лпдашту, које је стално вршио инспектор: у име централне власти, само је једно средство за још већа права централне управе. У ова права спада на прво

место једна општа власт издавања уредаба од стране Г. а. Во-

агд-а. Тиме је била створена једна потпуна новина. Док смо ми до сада познали као основно начело енглеског управног

друге многобројне локалне самоуправне власти за специјалне сврхе (ва гробља, пристаништа, осветљења и т. д.). Међу њима су најважније Роог Там Шиопз створене законом о сиротињи од 1834, о коме ће мало час бити више речи.