Policija

— 626 —

Питање је: да ли се ово наређење 8 35. кр. СБ. противи Уставу који говори само у принципу 0 „надлежном“ суду. Надлежни суд за окривљеног у принципу је његов територијални суд где он стално живи, зли се као такав може сматрати и сваки други суд према коме, односно према чијој територији он дође у известан правни однос, као што је привремено бављење на територији другог суда где он случајно буде и ухваћен, било у проласку преко те територије или услед привременог становања, или као што је факат, да је на територији другог суда учинио кривично дело, а не на територији свога првобитно надлежнога суда.

Ова надлежност из 8 35. модификована је још на следећи начин у 55 36. и 37. тако: а) ако има више кривичних дела са разних судских територија, која имају истовремено да се суде, онда је надлежан онај првостепени суд који први посредно или непосредно започне какво ислеђење против учиниоца ових дела, и 6) ако је какав суд отпочео ислеђење против једног од учесника, онда је он надлежан за све извршиоце и саучеснике без обзира на њихове судске територије.

Одступање од опште надлежности налази се јошиу 855 38—42.

Наређење 5 38. предвиђа надлежност судова за суђење злочинстава и преступљења, која учине чиновници у званичној дужности. За њих је надлежан онај суд који одреди Министар Правде. Ово је наређење донето још 1865. г., далеко пре од Устава од 1903. по коме се на основу чл. 28. мора правити разлика између злочинстава и преступљења која учине чиновници у службеној дужности према држави или према приватнима — појединцима. За прву врсту кривица остало је и даље у важности наређење 8 38, док по чл. 28. Устава сваки српски грађанин има право да непосредно и без ичијег одобрења тужи надлежном суду државне чиновнике и службенике као и председнике општина, кметове и општинске званичнике, ако су они у својем службеном раду повредили његова права (ма каквим кривичним делом или и иначе). Измена чл. 56. закона о чиновницима грађ. реда у редакцији од 23,10 -1915 (Српске Новине МО 111) укинуо је мешовите комисије предвиђене чланом 48; дужност иследника врши иследни судија територијално надлежног суда на захтев Министра у чијем је ресору чиновник