Policija

— 653 ницима има људи од школе, чији је број врло мали, што је веома утешно. Надати се, да ће се временом, и овај врло не-

знатни број изгубити. Крајње је време да позиција врши само своју дужност.

Ван дигкусије је, да полицијски чиновници треба да Ку партијски обележени. Го природно право човеково не може одузети полицијским чиновницима, који су, и ако у већини виже особље — без школе, ипак један део. наше интелигенције. Али из њиховог права да припадају овој или оној политичкој групи, не могу изводити за себе право, да своје убеђење натурају, силом своје власти, онима који га неће, који га не желе. И због тога, сваки њихов покушај натуривања свога убеђења другима кажњив је ш не сме остати без законских посљедица. ,

И Г. Љуб. М. „Давидовић, бив. Министар Унутрашњих Дела. у доброј намери и да спречи мешање полиц. чиновника у политику и одклови њихово утицање на слободно опредељивање грађана при прошлим општинским изборима, од 22. августа, издао је свима окр. начелницима овај распис:

„За врло кратко време извршиће се у земљи избори општинских часника. Жеља ми је, да ови избори буду извршени потпуно слободно. Нека сваки грађанин да својглас по своме. убеђењу и својој савести. Хоћу да полицијски чиновници буду на висини свога положаја и у овој прилици. Желим да не добијем ни један приговор или жалбу, да је се овај или онај чиновник ангажовао за ону или ову политичку групу. Ко ће где и за кога дати глас, не спада у бригу полицијских чиновника, Народу је Уставом и законима зајамчена слобода и нека се,у тој слободи, определи политички слободно, без утицаја. власти.

Сваку жалбу против полицијских чиновника на случај њиховог евентуалног утицања на слободно опредељивање грабана, приликом предстојећих општинских избора, извидећу и одговорног чиновника казнити највећом казном.

- Достављајући Вам, Господине Начелниче, ово моје наређење, ја Вам препоручујем да се, приликом обиласка у округу, распитате у народу, има ли полицијских чиновника који не извршују ово моје наређење, па на случај да их има, ви ћете лично, том приликом, извидети поднесене жалбе и мени сва. акта одмах послати на даљи поступак.