Policija

— 66. —

прашине. Скинута прашина са рукава једног ковача или бравара различна је од прашине са одела једног апотекара или са блузе једног зидара. Ово испитивање даје у криминалистици најуспешније резултате Ишчеткивањем факсификатора лажног новца могућно је добити довољно металне прашине, која може доказати да је овај, поред свога привидног занимања, имао и једно друго. Чак је могућно утврдити, којим се металима иу којој сразмери служио.

У соби, у којој лежи жртва, убица је оставио капут. Вештак га узима, меће у торбу од хартије и удара по њему дуже време, а потом скупља прашину са дна торбе. Помоћу микроскопа открива се да у овој прашини има у изобиљу малих дрвених одпадака: убица је дакле столар или дрводеља. „Али су, поред ових дрвених отпадака откривена и врло ситна парчад туткала; то је, дакле, био столар. После неколико часова злочинац је пронађен. _

Шерлок Холмс открива крадљивце испитујући трагове (блата. Ова изврсна метода, не само у енглеским романима већ иу стварности даје у пракси најсрећније резултате. Извршена је крађа у једном млину. Покрађени оптужује једног суседа, који истиче апб; Приликом испитивања његове обуће, нађен је на ђоновима између два слоја блата — који представљају долазак и одлазак — танка кришка беле прашине од брашна и мекиња. На овај начин доказана је лажност анђр-а иу многоме утврђена кривица осумњиченог.

У једном другом случају крадљивац је сакрио украдени новац у једном потоку. На његовим ђоновима откривена су два слоја блата, између којих се налазила танка кришка врло финог песка, који је произлазио из корита потока.

Прашина џепова најинтересантнија је, јер се из ње може видети све шта је једно лице радило за време док је носило једно извесно одело. У њој је могућно открити најситније крваве трагове после убиства, и ако је убица брижљиво опрао све трагове крви. Гако исто, па чаки боље, и у жљебовима ножа. Један једини састојак прашине може представљати кључ за решење проблема. један човек нађен је мртав у пољу са ножем варивеним у срце. Они који су га открили, у жељи да му укажу помоћ, уништили су све трагове у околини. И истраживања у другом правцу нису дала никаквих резултата. На неколико