Policija

1 68

-тове и комесаре у Београду, а потом и писменим расписом као и сва:окр. начелства у земљи. Расписи за нађенеи изгубљене ствари врше се на начин како је већ напред изложено. · По свршетку овога посла, акт о нађеној или изгубљеној ствари оставља се у засебну фасциклу, у којој се чувају сва оваква саслушања, а нађена ствар у орман са сигурним затвором.

Ако се сопственик нађене ствари, и после објаве извршене на описани начин, не пријави за једно подуже време, које је довољно да би то могао учинити, а на нађеној ствари нема нарочитих знакова, по којима би се могло закључити чија је, нити се по каквим знацима може поуздано знати, ко, ју је изгубио (нпр. није виђено коју је и када изгубио), онда ће власт, нарочито ако је нађена ствар од веће вредности, и преко „Службених Новина“, објавити налазак исте. У објави ствар се мора описати тако, да ју онај, који ју је изгубио, може одмах познати, али се њене ближе особине не смеју износити, јер њих, као што смо напред напоменули, мора, поред осталих доказа, да покаже онај, који се буде пријавко као сопственик нађене ствари. : Ла

У овом случају власт ће у објави одредити рок, у коме се сопственик изгубљене ствари има да пријави, који не може бити дужи од године дана, од дана последњега огласа у „Службеним Новинама“.

Ако се и после овога објављивања, за неко подуже време које је довољно за пријаву, а које власт по свом нахођењу одређује, сопственик нађене ствари, ипак не би пријавио, онда је власт дужна, да се постара о чувању нађене ствари, било да ју, ако је то безбедно, повери на чување самом находнику, бало другом лицу, било да ју код себе задржи.

ТУ случају, да је нађена ствар подложна сквару или када би њено чување било скопчано са великим тешкоћама и трошковима, онда ће се јавно продати н новац, продајом лобивен, у депозиту код полицијске, односно општинске власти причувати.

· Ако се господар о року, који је у објави остављен или пре овога рока, пријави власти и докаже да је нађена ствар заиста његова и да ју је заиста он изгубио, онда ће му власт предати нађену ствар или цену за њу добивену, али по одбитку свију трошкова учињених око његове ствари (трошкови око чувања, објављивања и т. д.) и одбитка 20%,' од обичне