Policija

< аб

се директно доставе подчањеним срезовима. То исто по срезовима. У среском месту се најчешће налазио само начелник, са секретаром, а без и једног полицајца и жандарма. Иста слика и по општинским судовима. Овде су се, до душе, лакше налазили људи — грађани, за разна општинска звања, али је ипак, и по великим и по малим варошима, владало право хаотично стање, јер су бољшевици, приликом свога повлачења, обично ништили све, почев од пошта, телеграфа и телефона, па све до последњег акта ма које архиве.

Овако стање у позадини постајало је све горим и опаснијим по добровољачку војску, у колико је ова више напредовала на север, ка Москви. У одсуству праве полиције, на широким просторима. ослобођених области, владао је највећи неред, а опет и шумс биле су пуне бегунаца из црвене армије, — „зелених“, како их је народ звао, — који су се, из страха "да не буду пушкарани од стране добровољаца, удруживали у пљачкашке банде од по стотину, а каткад и хиљаду људи.

Око пролећа 1919, да би колико толико одржао ред и безбедност у позадини, Дењикинова влада организовала је једну врсту народне жандармерије од официра и војника, којој је дато име „государствене страже“. Та је жандармерија почела да функционише редовно тек крајем лета 1919 и то само у половини ослобођених крајева. Она је била организована војнички и на челу сваког одреда у губернији бно је по један генерал или пуковник, који је добивао инструкције из Министарства Унутрашњих Дела. У Министарству су пак основане две нарочите секције: „грађанско оделење государствене страже“, с надлежностима некадањег Оделења Јави> Безбедности и „штаб корпуса государствене страже“. Захваљујући овој народној жандармерији, успело се, да се ослобођени крајеви у неколико очисте од скитница и пљачкаша, а у великим варошима, као Одеси, Харкову, Ростову, организоване су локалне полиције с остатцима некадањих чиновниха, случајем пронађених на Кавказу и:“ . Кримеји, и становници су били задовољни, да најзад опет виде чуваре реда старог стила и у старим увиформама. Полицију је и овде очекивао огроман посао, јер су вароши "биле преплављене злочинцима сваке врсте, који су, још почетком револуције, били ослобођени из затвора.

„Полиција“ 5