Policija

— 696 —

Дома није заузимала не би било још ни ових 20 питомаца, ма да их по затворима и на улици у ствари има више, но што би овај Дом кадар био да их прими. То значи, дакле, да и међу позваним органима има их који још не увиђају сву опасност, која прети друштву од малолетних затвореника. Сваки сувишан дан што га проведе малолетник у затвору чиста је штета и за њега и за цело друштво. У нашим затворима он се само све више квари, јер, у друштву са одраслим кривцима, не радећи ништа, учи се новим неваљалствима. Преступи и злочини постају му обична појава а најзад и рРђави примери разорно утичу на млађану душу.

Не улазећи у набрајање осталих хуманих установа код нас, чији је задатак старање о сиратој и напуштеној деци, ми се можемо уверити, да њихов успех не зависи само од њих. Сви смо позвани у подједнакој мери да тим установама притекнемо у помоћ ако им желимо потпун успех. А саме те установе морају бити међусобно солидарне. Што год има хуманих установа једна другој морају излазити на сусрет; органи власти у свакој прилици, морају водити рачуна о овој ошитој друштвеној невољи, а сваки просвећен појединац, колико му средсгва __ И силе допуштају дужан је да потпомогне лечење друштвеног "зла. Улична деца су једно зло за које смо сви ми подједнако криви и одговорни. На целом друштву лежи дужност да одмах и у истини притекне у помоћ овим малим невољницима ако не материјалним прилозима а оно бар моралном својом потпором.

За престоничку уличну децу потребна је једна наша нарочито организована акција. Што је за школу треба да је у школи и под школском дисциплином, што је за занат упутити "та у занатске радионице „Друштва за заштиту Југословенске Деце“ или у „Привредник“. Осталу уличну децу, према њиховом узрасту и поступку треба упућивати дотичним хуманим друштвима или надлежним властима. Све празне просторе земљишта треба оградити и употребити их за игралишта уличне деце. У крајњем случају изводити ту децу у поље, удесити за њих игре, скупљати у групе и обучавати их у хорском певању, правити с њима екскурзије по околини Београда, причати им занимљиве и поучне приче, читати им корисне књиге. Све то не захтева велике издатке. Потребан је само човек, који ће децу водити и комад хлеба, што може свако дете и од куће