Policija

~ аб =

јер је тамо речено: да општински суд има да суди иступне дела по целој трећој части кривичног за коника. То је исто речено и у 5 4 а полицијске уредбе. А сем тих дела, 0 којима. је реч у чл. 94. закона о општинама и 5 4 а полиц. уредбе општински суд надлежан је да извиђа и суди и иступна дела по закону о шумама; закону о уншштавању штетних осивотшиње и биља и о заштилавању корисних животиња; закону о риболову; закону о унапређењу сточарства; закону о унапређењу воћарства; закову о мерама; закону о пољским имањима; закову о општинској мерини; уредби о наплаћивању механског (акциза) (в. 5 362. кр. зак); уредби о касапницама (в. и 55 368. 369. и 370. кривич. закона); по правилима о односу између слугу и њихових газда итд. — у колико је поменутим 34конима ошштинском суду додељено суђење иступних дела.

Као што видимо општински судима да суди она кривична. дела која се називају иступним делима и за то је потребао да још одмах кажемо које се дело сматра као иступно.

Одговор на ово питање налазимо у 9 !. казненог (кривичног) закона, где је речено: „Иступ је оно дело за које закони доносе зашвор бо месец дана или новчану казну до три стошине динара“. Према овоме иступно је дело свако оно, за које дошични законски пропис одређује казну до једног месеца дана зашвора или новчану казну до три стотине динара.

Пошто смо казали шта је иступно дело и која иступна дела има општински суд да извиђа и суди налазимо, да је овде место да се члановима општинског суда скрене пажња да они проуче одредбе треће части кривичног законика и одредбе оних специјалних закона по којима је општинском суду додељено суђење иступних дела, јер од доброг разумевања дотичне законске одредбе зависи правилност и правичност судске пресуде о чему суд треба нарочито да се стара. Одредбе треће части кривичног законика објаснио је г. Д-р Тома Живановић и добро би било кад би општински часници то објашњење проучили.

У надлежност општинског суда долази и то, да сам општински суд казну изречену пресудом, замени другом казном. Тако казну затвора општински суд може по молби осуђеног заменути новчано — 8 315. кр. зак, а казну новчану осуђенику може заменути затвором. При овом послу ваља имати на уму и одредбе 58 15. и 16. пол. уредбе из којих ће се видети, да