Policija

— 794 —

8-ом 6 грађ. с. пост. а сад да само још скренемо пажњу 0: шитивском суду да он има по закону о чувању пољског имрња —- да суди све штете које се учине на њивама, ливадама, виноградима, башсгама, воћњацима, пашњацима, браницима без обзира да ли се то тиче ограде, усева или земљоделских спргва н тежачке спрежне стоке. (в. Чл. |. закона о чувању пољског имања).

"О кривицама које се учине по овом закону говорићемо засебно. | Председнику “ општиве и општинском суду уз ово излагање потребно је скренути још пажњу и на то: да општински СУД сам извршује своје извршне пресуде на захтев интересоване стране. Извршење предузима у случају кад се наплата може. извршити из покретне имовине дужникове, а ако се наплата мора извршити из непокретног имања дужниковог онда је општински сад дужан писати ПОЛАВАН сој власти и молити је да пресуду из непокретлог имања "осуђеног лица изврши. У местима где су образовани срески и градски судови за извршење пресуде из непохретног имања општински суд обратиће се среском суду — чл. 10 закона о среским и градским судијама.

За извршење снаке пресуде наплаћује се такса из !. Бр. закона о таксама, а поред тога потребно је, да је приликом извршења пресуде општински суд упознат и са одредбама из главе 18. грађ. суд. пост.

Напослетку да би председник општине био у свако време обавештен о ЕН спорова треба да нареди, да сеу општини вољи списак рађанск их парница и чим се која парница ок овча да се то у том списку назначи. Ако би на крају године остала. која грађанска парница не свршена онда она у нови списак за настајућу годину треба да буде уведена. Председник општине треба да се брине о томе да се те парнице што пре сврше.

Таксе по грађанским споровима наплаћују се по закону о таксама и општински суд дужан је приликом сваког суђења да се претходно увери јели прописна такса наплаћена, те за тоси упућујемо општински суд да се упозна са одредбама 0 таксама и Т. Бр. 359. 360. и т, д. истог закона.

Кривична дела. Надлежност општинског суда да извиђа и суди кривична дела изнета је у члану 94 закона о општинама