Policija

- 809 —

4. Побуна (8 95 и 98.).

5. Ослобађање зашвореника (5 98.)

6. Неовлашћено скупљање наоружаних гомила (8 161.)

7. Учешће у тајним друштвима (5 102 казн. законика к чл, 35. зак. о јавним зборовима и удружењима).

8. Дражење класа стаковниитива једне против друге

(5 103.).

%

У циљу одржања реда и мира, месне полицијске власти могу издавати потребне наредбе на основу 5 326. казн. зак, и у истима прописивати казне од 10 до 150 дин. у новцу, или до 20 дана затвора, за лица која би поступала противно овим наредбама.

1 Да би ове наредбе имале силу закона, неопходно је #0требно: а) Да су издате од надлежних, ш. ј. од месних полицијских власти, и шо само за њихове реонг (ганопае [0сђ. У месне полицијске власти спадају и општински "еП0ни према ил. 94. зак. 0 општинама.

6) Да се њима регулисовају само они односи који нису већ регулисани ни кривичним никла којим специјалним законом, а шичу се „сигурности лица или имања, уребносши и угодности јавног саобраћаја на друмовима, пушовима, улицама и у опште јавним местима; сигурности и уредности на привашним саобраћајним средствима; приватним железницама, лађама, трамвајима, омнибусима и томе подобно; одржавање чистоше и свега онога што би било на корист и заштиту здравља грађана, мира и спокојства како појединих лица, тако и целе општине; чувања јавног морала; и на послешку свега онога иипо је потребно за одржање реда у местима и приликама где се много свеша скупља, као што су: сабори, вашери, пијаце, весеља и светковине, јавне игре и забаве, представе и шоме подобно“ (таћпопе тагетае).

ву Да су општег карактера, и

г) Да су прописним пушем обнародоване.

Против ових наредаба нема места жалби судској, већ само

: Видети раслис Мин, Унутр. Дела од 5. !У. 1994. г. Бр. 11587 (ПМолин, Зборник, стр. 1288).