Policija

ва =

твовањем и умешношћу, само ако се хоће ин буде добре воље, —- то се да лако постићи.

Полицијски писари, ти наши вредни пионери, први су, који су готово увек и дању и ноћу са народом у сталној веви. Од њиховог такта и воље за радом каон љубави према својој струци, — зависи остварење идеје, коју изнесосмо.

Полазимо од почетника — писара. Ови пре свега треба да су послушни и одани својим старешинама. Када се уведу у дужност, да одмах прегледају сва акта — предмете, који су им дати у рад. Ако нису дошли из школе (подразумевам правни факултет) треба да настану да се одмах упознају са нашим законима, да их стално прочитавају. На прво место да прочитају: Кривични законик са поступком; Грађански законик са поступком; Устав; Полицијску уредбу и Полиц. подсетник,, од Д. Ђ. Алимпића; а у слободним часовима да им буде лекција Административно право, од К. Кумануди-а; Закон о општинама, од Ј. Ђ. Стојановића; Поуке и обавештења, од А. С. Калајџића; Правосуђе о општинскам судовима, од Алексе: "Стефановића судије; Упуш за полицијске и општа. власти, од. Ђур. Ј. Ђорђевића; разни зборници и објашњења одлука Државног Савеша и Опшше Седнице Касационог Суда. Ко хоће да што зна, бар оно, што му сваког часа у служби треба, он апсолутно мора да све ово прочита и наравно постара се и да научи. Тиме ће делокруг свога знања да прошири, и да се успособи.

Нису ретки примери били, да су многи наши полицајци, и ако без стручне школе, својим непрекидним радом и читањем претекли многе и многе наше школоване људе.

Што год. не разуме, не треба да се стиди, већ да пита. свога старешину за објашњење. Ако пође у срез по извесном послу, ако није сигуран у своје знање, одмах питати старешину, јер је непријатно црвенити пред народом и показати се неумешним. У канцеларију на дужност долазити у тачно одређено. канцеларијско време, јер се тиме навикњава на ред и избегава исмејавање чаршије, које се упућује на целу канцеларију.

Обично старешине надлештва — среза, поделе својим писарима општине, које им даду у рад. Добив овако додељен делокруг свога рада, писар треба да се стара на првом месту,

,