Policija

А

да му се додељени предмети не нагомилавају, већ да их брво свршава и посао отаљава. Најбоље је у такоме случају понети све предмете из једне општине у дотичну општину, па тамо, пошто претходно на неколико дана раније авизира свој долазак и позове лица која му требају, посао свршити. Тиме се задовољавају две стране. Сељак, који не мора да дангуби цео дан и да се излаже трошку до среског места и он — чиновник који брзо избаци масу предмета као свршене.

Даље треба да се упозна са свима виђенијим људима у својим општинама, преко којих ће се информисати о разним стварима што му буде затребало. А сва осуђена лица, сумњива, склона крађама, као и све блуднице по својим општинама он мора имати прибележена и старати се да их све и лично упозна, та затим и њихове личне описе прибележи. У званичном односу са грађанима треба да је озбиљан и учтив. А уз то увек да је пријатан у разговору, никако набусит и осорљив. Тиме ће изгубити сваки ефекат. Са сваким се лепо упитати, разговорити, дати му савета и излазити у сусрет до крајњих граница.

Од наше полиције још није на свима местима одузета истражна власт. Писар је врло често упућен да сам у селу води истрагу по врло деликатним стварима, од његове умешности и знања зависи тако рећи цео даљи ток истраге, зависе животи људи. Зато је потребно, да полицијски чиновник у таквим случајевима ради врло опрезно, тихо ни одмерено. Никако пренеглати, не примати радо туђе савете и опомене, све добро проверити. Као што мало пре поменух, када чиновнак у једном селу има везе са часним и поштеним људима, он их у оваквим случајевима користи, прибира информације за почетак истраге. У истрази не треба бити брз и једностран. И сам законодавац то налаже, а и иследнику је дужност да истрагом дело расветли, да се иследи све отежавајуће и олакшавајуће околности окривљенога.

Било је случајева код нас у полицији, да се чиновник ухвати за једнога, да је то кривац, па га никако не напушта, управо сугерира се тиме, па често ако се и појаве друге околности што би нешто расветлиле, он их прећуткује. Није циљ некога ухватити и недати му да се брани, да доказује своју невиност, само да н. пр. томе иследнику ве падне решење код