Policija

— 822 —

покрајинама задржати и на даље све оне пгогодбе, преко којих је до данас највише потхрањиван дух сепаратизма. Ако се хоће тетинско и право народно уједињење, морају се пре свега повиштити све историјске границе. Ко хоће да у ма каквом виду и на даље задржи историјске покрајине, тај очевидно, или није за јединство нашега народа или није свесан свију опасности, које леже скривене у задржавању таквих покрајина. |

Тежња за каквом самоуправом у географским или племенским гравицама могу се разумети и у оквиру једне једно· ставне националне државе, а да им се не 'пребаце никакве задње политичке побуде. Али и те тежње могу долазити у обвир тек онда, кад је свест о јединству код свега народа развијена тако високо, да више о постојању те свести не може бити никакве сумње. Дотле пак покрајинске самоуправе биле би поприште нереда и бесплодних. размирица, а уз то сталан квасац за растурање државне целине. Према овоме, те тежње ако у њима нема и каквих задњих побуда, данас могу код нас бити диктоване само каквом неразумном идеологијом.

У осталом завођењу покрајинских самоуправа код нас противи се и сам наш народни темпераменат, јер је наша целокупна историја речити докуменат о партикуларистичким скловостима нашега народа. Цела историја нашега народа испуњена је несрећама, које су у главноме долазиле од његовог јако наглашеног сепаристичког духа. Уз друге узроке и та особина нашег народног духа је један од главних узрока, што смо ми последњи европски народ, који тек данас и после најкрвавијих перипетија постизава народно уједињење. Целокупна. ваша историја казује нам, да смо ми у прошлости били нека чињеница у колу других народа само онда, кад је какав мудар и јаке руке владар умео одржати у послушности разне похрајине. Чим би то попустило ми смо се растурали и најчешће падали у ропство. О тој историјској чињеници мора се водити озбиљна рачуна ма колико то било не:годно по браниоце покрајинских самоуправа.

Напослетку завођењу покрајинских самоуправа нарочито се противе и резултати последњег светског рата. Ти резултати показују већ да су промашене многе наде, које су полагане у те резултате. Прво се тврдило, да ће нам овај велики светски рат донети стабилност у међународним односима за вечита.