Policija

— 785 —

из специјалних закона, ако се жели да општинске власти своје“ многобројне дужности како треба обављају. У том циљу и штампамо овај чланак, јер налазимо, да ће и овај кратки рад упутити општинске председнике на правилније вршење њихових многобројних дужности и олакшати им сазнање по којим пословима имају да раде. Нарочито је ово потребно и за то, што наши општински часници нису на својим положајима стални. Готово редовно, после сваких нових избора, на општинску управу долазе нови људи и овај рад новим општинским часницима служиће врло згодно за обавештење о њиховим дужностима.

Председник општшине ради извесне послове самостално, а извесне са општинским судом одбором и збором и према томе, говорећи о дужностима председника општине, ми ћемо говорити“ о свима оним пословима у којима он учествује било самостално, било као члан општинског суда, одбора и збора. Да је овако велика дужност председника општине како смо напред. изложили види се и из чл. 103. закона о општинама, јер ов · по том законском пропису има вајвишу извршну власт у општини; он преседава општинском суду, (чл. 88. закона о 01 _ штинама) одбору (3л. 79. зак. о општинама) и збору (чл. 38. "зак. о општинама)“ он распоређује рад кметовима и осталим општинским органима, води надзор над њима и у почетку сваке: године чини распоред суђења између кметова.

Дакле из до сада изложеног видимо да је председник општтине та особа у општини, која мора да буде упозната са свима пословима у општини и за то је овом чланку и дат наслов какав је напред изнет.

Прелазећи на даље, излагање ми ћемо прво говорити о општинском суду и његовој надлежности, а по том по одељцима и о свима другим пословима у којима општински председник учествује, те ће тако У току излагања бити изнети сви послови у којима председник општине учествује.

1 Општински Суд. По члану 88. закона о општинама општински суд, да би могао вршити додељену му власт, образује се из председника:

а У колико законом о општинама није другчије наређено (8. чл. 37. 38 п два 52 а зак. 0 општинама). !