Policija

1 +

биле на пијаци. Било је намирница које су биле и скупље од пијачних цена.

Задруга се стици да јевтиним ценама конкурише "трговпиња, па зато и сама тргује. Циљ је дакле промашен. Сличник ствари има и код осталих задруга само ако прегледате њихове рачуне и цене. Услед овога не слажемо се са оснивањем потрошачких задруга, јер је то за сад неизводљиво и некориско.

По нашем мишљењу, за сузбијање скупоће потребна је иницијатива за конкуренцију, која може бити двојака: приватна и државна.

Приватна иницијатива долази одоздо — од народа. Њу смо сви очекивали скоро две године и у тешким данима уљуљ-. кивали смо се сном да ће она доћи, али ево не дође и веће доћи.

Зашто зато, што надлежне власти и установе у своје време нису предузеле потребне мере; корупција за брзо и лако богаћење, за добар и лак живот у маси узела је маха и витла највећим темпом који се лако неда зауставити, јер је корупција уочила слабу страну и потрошача и органа власти, па њима господари и намеће своју вољу. |

Приватна иницијатива за конкуранцију искључена је, јер су спекуланти нашли модус да цене стоје на висини које зависи од њихове воље. |

једино и спасавајуће средство за сувбијање ску поће остаге книпијатива Државе за конкуренцију.

По нашем мишљењу ову треба да предузме Министарство Исхране и Обнове Земље, уз припомоћ свију осталих државних установа. |

Као што се види из чл. 1. Уредбе о установи овог Мизистарства, задатак је Министарства Исхране и Обнове Земље: да се брине о исхрани становништва; 0 снабдевању земље што јевтинијим намирницама, организовање набавки у државној реажији, регулисање цена итд.

Овако јасно прецизирано овлашћење чл. 1. пом. уредбе, треба у пуном јеку искористити. У том циљу ми предлажемо:

Тју Да Министарство Исхране и Обнове Земље оснује Централе са великиким магацинима у Београду, Крагујевцу, Нишу, Скопљу, 3 Загребу, Љубљани, Н. Саду, Сарајеву, Цетињу и Дубровнику.